Mají se rády hořčík, vápník a naše strava? Jak je dobře zúročit, radí lékařka Lenka Štefaničková 

9. listopad 2023

Hořčík coby prvek je jednak velmi přátelský a po chemické stránce pak prvek dvojmocný. Z toho plyne mnohé i pro jeho užívání a naše zužitkování.

Lékaři z oboru klinická biochemie se pochopitelně zdaleka nevěnují pouze jednotlivým chemickým prvkům (minerálům, iontům) a jejich účinkům. Vzpomeňme onu  klasickou, vcelku běžnou Žádanku o biochemické vyšetření u lékaře – v různých obdobách této tabulkové žádanky najdeme jednak oddíly o chemických prvcích, ale taky možnost biologický materiál vyšetřit pro diabetologické, onkologické či lipidologické účely – tedy vyšetření cukrů, onkomarkerů anebo tuků v krvi.

Vnitřní prostředí

A dá se pokračovat – chemie a biochemie, to jsou pak i nejrůznější procesy, reakce, synergie či antagonismy v našem organizmu, stálost našeho vnitřního prostředí (homeostáza), hospodaření s vodou, kyselost a zásaditost (acidobazická rovnováha).

Nejen o člověku jako pochodující chemické laboratoři (jejíž procesy si v ideálním případě vůbec neuvědomíme) jsme vysílali kontaktní zdravotní poradnu Apatyka ČRo Olomouc s lékařkou Lenkou Štefaničkovou – poslechněte si kdykoli

Ptali jsme se lékařky z oboru klinické biochemie Lenky Štefaničkové. Poslechněte si kompletní rozhovor ve výše přiloženém audiu.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio