Máchovo jezero: odlov ryb, sběr raků a škeblí v zátoce u Doks jako příprava na odbahnění

Hladina vody v zátoce Máchova jezera u Doks na Českolipsku klesla natolik, že rybáři dnes 4. listopadu začali s odlovem ryb. Obecně prospěšná společnost Máchovo jezero tak připravuje zátoku k jejímu odbahnění, které začne příští týden. Odbahnění by mělo zlepšit kvalitu vody v jezeře, které se každoročně potýká s výskytem sinic.

„Předtím, než se začne odbahňovat tento prostor, musí dojít k odlovu předhrázky,“ vysvětluje Jiří Holub, ředitel obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero, která se o vodní plochu stará.

Po odlovu ryby poputují „Protřídíme je, ušlechtilé ryby, které chceme, aby tu zůstaly, jdou zpátky do jezera a ty, které tu nechceme, dáváme sportovním rybářům, které si je rádi dají do tekoucí vody, do Jizery,“ popisuje rybář Jiří Klíma.

Raci a škeble – do kbelíku!

Rak

„Probíhá tady taky sběr raků a škeblí. Raky je potřeba přenést, protože tady by uschly, nebo při dnešním počasí by tu mohly zmrznout,“ říká Martin Fořt, pracovník CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. „Zatím jsme jich nasbírali okolo čtyř set, počítá se ale ještě s dalšími stovkami.“

Co přinese Máchovu jezeru odbahnění Dokeské zátoky? „Celá Dokeská zátoka slouží jako příjemce živinového znečištění, které přichází z povodí Robečského potoka, předpokladem je, že se v Máchově jezeře sníží obsah živin, a tím pádem i výskyt sinic.“

Veškeré přípravné práce budou hotové do konce týdne, s odbahněním zátoky začne agentura ochrany přírody a krajiny v polovině příštího týdne.

Odchyt raků v Dokeské zátoce na Máchově jezeře
Spustit audio