Loutky z Naivního divadla jsou na dovolené v Jablonci aneb Vahadla a čempurity

29. prosinec 2023

Desítky loutek od šesti výtvarníků z Naivního divadla v Liberci vystavují v Domě Scheybalových v Jablonci nad Nisou. Vypravila se tam redaktorka Jana Švecová.

V Jablonci nad Nisou začala velká výstava loutek z 20 inscenací Naivního divadla v Liberci. Děti si tam můžou zahrát i vlastní pohádku. Redaktorku Janu Švecovou výstavou provedl její organizátor Borek Tichý.

„Tady jsou loutky, které teď mají dovolenou z Naivního divadla, a mohou ji trávit právě u nás v Jablonci. Mají tady na to krásné prostředí,“ vysvětluje Borek Tichý.

Na výstavě jsou k vidění marionety z představení Zrzavý Orm, strašidelné loutky z inscenace Markéta Lazarová nebo Máj, veselé loutky z představení K šípku s Růženkou i ty z kultovního představení Alibaba a 40 loupežníků.

„Škoda, že tady máme ten prostor tak malý, protože výprava toho představení je mnohem větší a museli jsme sem dát jenom část. Ale loupežníci jsou tady všichni. Děti tomu nevěří, ale když paní učitelky potom počítají, tak skutečně napočítají 40 loupežníků,“ doplňuje organizátor.

Výstava nabízí i překvapení pro milovníky divadel. Podkroví. „Tady si děti můžou zahrát, můžou si vyzkoušet, jaké to je být skutečným divadelníkem. A opravdu se tady baví,“ poodhaluje Borek Tichý.

Jaké další loutky jsou v jv Domě Scheybalových k vidění? Poslechněte si reportáž. 

Výstava loutek z libereckého Naivního divadla s trochu záhadným názvem Vahadla a čempurity aneb Loutky Naivního divadla potrvá v v Domě Scheybalových do 1. června 2024.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.