Lidé teď raději sedí doma na kurzarbeitu. Dělníky budoucnosti jsou programátoři, předvídá headhunter

15. listopad 2020

Pandemie zmrazila celý svět, stejně tak i Česko. Vyčkávají firmy i lidé na trhu práce, říká headhunter Andrea Colantoni: „Je spousta lidí, kteří teď nechtějí uvažovat o nové práci a raději sedí doma na kurzerbeitu. Mluvím pravidelně s lidmi, kteří mi říkají, že čekají, až jejich firma zkrachuje, čekají na odstupné.“

„Nezaměstnanost pro příští rok očekávám o hodně vyšší. Teď máme pracovní sílu, která není nezaměstnaná, ale ani zaměstnaná. Podpůrné programy stojí spoustu peněz, ale nic to nevyrábí, neprodukuje,“ myslí si Andrea Colantoni z firmy Adecco, což je dnes jedna z největších personálních agentur světa. 

Krize zatím podle statistik český pracovní trh nijak zásadně nezasáhla, v říjnu dokonce nezaměstnanost klesla o desetinu na 3,7 procenta. Ale pro Colantoniho je nezaměstnanost  pouze číslo, které nic neznamená. 

Robotizace do pár let

Pandemie a postupující digitalizace a robotizace ale podle headhuntera změní celý pracovní trh a není to otázka několika desetiletí, spíš pár let. 

Čtěte také

„Neříkám, že všechno zmizí a vzniknou jen nové pozice, protože je tady setrvačnost. Když se vrátíme do nějakého normálního stavu, tak Česko má do budoucna nesmírně dobrou pozici pro výrobu. Kam půjdou firmy, které nebudou chtít vyrábět v Číně? Do střední Evropy. Automatizace a robotizace tady bude na denním pořádku,“ myslí si. 

Každý zaměstnanec by se tak podle Colantoniho měl neustále rozvíjet, vzdělávat. Stále víc bude platit, že člověk má třeba i prestižní vzdělání, ale v praxi už nebude dělat to, co se na škole naučil.

„Teď třeba budete vystudovaný strojní inženýr, ale za deset let tady budou úplně jiné technologie. Je tak důležité, aby se lidé dál vzdělávali. Dnešní školní systém nemůže zajistit to, že budete relevantní ještě za deset patnáct let.“

Dělník = programátor 

Důležitá tak bude sociální komunikace, schopnost učit se, rozvíjet vlastní schopnosti. „Česká pracovní síla má velké rezervy. Říkám to dost asi dost radikálně, ale dělnickou třídou budoucnosti budou programátoři,“ myslí si muž, který se pracovním trhem střední a východní Evropy zabývá od roku 1998.

Čtěte také

Zaměstnanec budoucnosti bude se zákazníky komunikovat a pak přidělovat práci, takže už bude muset mít jemné dovednosti čili soft skills. 

Stejně tak se změní i systém kmenových zaměstnanců a těch, co budou na konkrétní práci najímáni. S tím souvisí i způsob odměňování. „V Česku jsme známí tím, že se neradi za prací stěhujeme. Ale digitalizace obchodního světa a současná pandemie zrychluje trendy, které byly viditelné už dlouho, ale až teď nabírají velkou rychlost. Třeba práci z domova už většina lidí vítá,“ dodává. 

Celý pořad Řečí peněz najdete v audiozáznamu, ptal se Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , lup
Spustit audio

Související