Libor Dvořák: Ukrajina vyváží obilí, Rusku navzdory

10. únor 2024

Šéf ukrajinského kabinetu nadějeplností opravdu nešetří. Podle jeho informací Ukrajina v oněch posledních šesti měsících přepravila do celého světa skoro 20 miliónů tun zboží. Nejdůležitější na tom je, že celých 70 procent těchto dodávek představovala ukrajinská zemědělská produkce, na jejímž prodeji do celého světa je země vskutku existenčně závislá.

Čtěte také

Tomuto exportu se ruská válečná černomořská flotila od začátku války snažila zabránit. Důvod byl jasný – podlomit ukrajinskou ekonomiku, a navíc sobě pomoci tím, že by místo nedodané ukrajinské pšenice Rusko nabídlo svou. A zabilo takříkajíc dvě mouchy jednou ranou.

Jenže pak zatlačila OSN a společně s ní i Turecko a na světě byla rusko-ukrajinská obilná smlouva. Tu ovšem Rusko loni v červenci vypovědělo a patrně doufalo, že Ukrajina se ocitne ve slepé uličce, protože své obilí notně potřebovala dostat ze země ven.

Vyválčená nová trasa

Možnosti nabízely třeba řeky, silnice či železnice, ovšem s daleko menší kapacitou, než jakou má námořní cesta. Jenže Ukrajina najednou v druhé polovině loňského roku koridor obnovila i bez ruského souhlasu. Vede pobřežními vodami Rumunska, Bulharska a Turecka a za sledovanou dobu jím proplulo už 660 lodí. A tomu Rusko jednoduše zabránit nedokázalo.

Čtěte také

O to sympatičtější je, že napadená země si novou trasu doslova vyválčila sama. Ukrajinská nejvyšší místa v uplynulých dnech oznámila, že zničila už skoro třetinu ruského válečného loďstva v tomto moři. Což je výkon opravdu obdivuhodný, zvlášť když uvážíme, že Ukrajina sama prakticky žádné vojenské loďstvo nemá a její nejsilnější zbraní v tomto segmentu jsou námořní drony. O tom nejnověji svědčí zkáza raketového člunu Ivaněc na samém počátku tohoto měsíce.

Libor Dvořák

Mimo jiné je to vlastně pěkné rozloučení s dosavadním velitelem ukrajinských ozbrojených sil Valerijem Zalužným, jehož v tomto týdnu prezident Zelenskyj z této funkce odvolal a jehož další válečné i vojácké osudy jsou zatím nejasné.

Právě předloňské úspěchy při odhánění Rusů od Kyjeva a loňský zdar při obnově černomořského obilného koridoru si i on může připsat k dobru a dá bůh, že jeho válečných triumfů ještě přibude. Dnes nejpopulárnějšímu Ukrajinci to jistě přejí i všichni jeho spoluobčané.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.