Lev opět zařval a vydal knihu. Vychází scénář filmu, ve kterém rozmlouvají český král s prvním Evropanem, který doputoval do Tibetu

30. březen 2023

Už pár měsíců brouzdá kiny film Až zařve lev. Je založen na rozhovoru dvou středověkých současníků: českého krále Přemysla II. Otakara, a františkánského mnicha a poutníka Mistra Odorika. Duše obou se potkají v Dantově Očistci a jeden z druhého se snaží dostat tajemství jeho života. Jak už to bývá, ne všechno z původního scénáře se do dokumentu dostalo. I proto, a především na četná přání diváků, teď vychází scénář v tištěné podobě. Navíc doplněný atmosférickými ilustracemi. 

Za filmem i knihou stojí režisér a výtvarník Jan E. Svatoš. Vyslyšel přání těch, kteří by si film při jeho sledování rádi zastavovali a vraceli se k některým replikám. Krásná publikace s názvem Až zařve lev. Rozhovor poutníka s králem nabízí úplnou dialogovou listinu filmu. „Čtenář se v ní může vracet k různým místům, jak zrovna chce. To je jeden z bonusů knihy,“ říká Svatoš s uspokojením. Dalším bonusem jsou autorovy ilustrace. „Vycházejí z rešeršních deníků, které si během cest nebo práce na filmech maluji a kreslím. Obsahují náčrtky a skici z přípravných fází natáčení. Pro knihu jsem ale vytvořil zcela nové, originální ilustrace,“ vysvětluje. 

Jak dodává, filmem i knihou chtěl připomenout dvě osobnosti našich dějin. „Přemysl II. Otakar byl králem, který dokázal mnohem víc, než si připouštíme. Dnes o něm víme to, že neměl rád českou šlechtu a padl na Moravském poli; byl ale postavou s mnohem širším záběrem, a film se snaží ukázat ho v novém světle. A Odorik? To byl první Evropan, který došel, z větší části pěšky, do Tibetu. Byl to františkánský mnich, který ovšem zakládal moderní žurnalistiku. Jeho cestopis – na rozdíl od knih Mandevilly nebo Marca Pola – obsahuje i řadu kritických pohledů. Dokonce bojoval s fake news, což je dnes velice aktuální: vyvracel dobové pověry, snažil se být korektní, uváděl zdroje… Tyhle zásady, které v dnešním mediálním diskurzu považujeme za samozřejmost, začal zavádět právě on,“ obdivuje „svou“ postavu Jan E. Svatoš. Navíc připouští, že v něčem se může Mistru Odorikovi i trochu podobat. „Studoval jsem žurnalistiku, takže mě profesně určitě inspiroval,“ usmívá se. 

Kniha Až zařve lev. Rozhovor poutníka s králem se s filmem krásně doplňují. Dodejme, že ke snímku Až zařve lev se chystá ještě další publikace, která zprostředkuje nahlédnutí do procesu tvorby skvělého dokumentu.

Spustit audio

Související