Ledviny se dlouho neozvou, jejich ochrana je na nás. Jak souvisí vysoký tlak a ledviny?

23. listopad 2023

Nefrologové po celém světě upozorňují, že incidence onemocnění ledvin nějakou dobu narůstá. A velmi pravděpodobně ten nárůst nepřestane. Jak můžeme ledvinám prospět, vysvětluje nefrolog Karel Krejčí.

Pěvecká ikona Tina Turner prý v rámci svých zkušeností ke konci života vysílala do světa dobře míněné rady i povzdechy, že totiž dlouho netušila, jak opravdu moc souvisí „obyčejná“ hypertenze – vysoký tlak a ledviny.

„Pro ledviny, přesněji pro cévy nejen u ledvin je vysoký krevní tlak prostě velmi velký nápor,“ připomíná docent Krejčí, vedoucí nefrologického oddělení FN Olomouc. 

Na pozoru mají ovšem být též diabetici; ledvinám ani dalším orgánům a celému organismu ale opravdu vůbec neprospívá kouření.

Kde to bolí?

Ledvina sice bolet může, bývá to ale spíš v případě akutnějších, náhlých příčin – především, když ledvinné pouzdro otéká, u zánětlivých diagnóz. Nelze na to ovšem spoléhat, navíc se bolestivost v dané oblasti vůbec ledvin týkat nemusí – bývá velmi často i vertebrogenní, tedy „od zad“.

Na druhou stranu i nebolestivé zánětlivé procesy pak mohou dozrát až k obávanému chronickému onemocnění ledvin (CKD – chronic kidney disease), tomu, před nímž odborníci po celém světě tolik varují.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio