Kvůli bujarým oslavám v areálu kostela se část lidí z Dubu nad Moravou o víkendech nevyspí

27. červen 2017

Stále častěji řeší úředníci Dubu nad Moravou na Olomoucku stížnosti na hluk. V areálu tamní fary totiž farář pronajímá opravenou konírnu a stodolu na nejrůznější akce a veselící lidé pak pravidelně obtěžují okolní obyvatele. Přitom fara na pořádání těchto akcí nemá potřebná povolení. Církev nechce podnikání dubeckého faráře nijak komentovat.

Ticho a zpět ptáků. Tak by si představovali večery a hlavně noci lidé, kteří žijí pod areálem kostela Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou. Realita je jiná. Podle Antonína Hradila jsou on a jeho sousedé proti své vůli o víkendech součástí svateb nebo oslav.

„Ten hluk začíná v pozdním odpoledni a trvá přes půlnoc až do ranních hodin. Je to neustále dokola už několik let,“ říká.

Jenomže takové akce v bývalých konírnách nebo stodole areálu kostela vůbec být nemají. Ty totiž nejsou na podobné události podle starosty za lidovce Iva Čečmana zkolaudované.

„Římskokatolické farnosti se nepodařila prozatím ta věc zkolaudovat hlavně kvůli zamítavému stanovisku památkové péče. Hygiena má problém dát souhlasné vyjádření ke konání hudební produkce,“ říká.

Farář Jan Kornek se proti rozhodnutí památkářů a hygieny odvolal. Stavební úřad v Dubu nad Moravou věc řešit asi nebude. Úředníci se cítí podjatí, případem se proto nejspíš bude zabývat olomoucký magistrát. Dubský farář se přes urgence odmítl vyjádřit. Ani mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka situaci nevysvětlil.

„My tuto záležitost nehodláme komentovat, protože je to věc především mezi farním úřadem a příslušnými státními úřady, čili nechceme do tohoto jednání vstupovat,“ říká Gračka.

Lidé žijící pod kostelem včetně Karla Krabici s Kornekem několikrát jednali: „Tvrdí, že se to snaží řešit. Dává svatebčanům podepsat papír, kde podepíší, že mají ve 22:00 ukončit hlasitou hudbu. Ale nefunguje to.“

Než záležitost úředníci vyřeší, budou si podle Krabici muset dávat místní stejně jako on do uší špunty, aby se o víkendech vyspali.

autor: ahe
Spustit audio