Kurt Cobain – punkový přístup k showbyznysu, citlivá duše i feminista

15. duben 2024

Pro někoho totální zásah do srdce, jak říká hudebnice Pavla Jonssonová, jiný doceňuje Nirvanu až s odstupem. Cobain vykřičel svůj žal skrze hudbu a propojil svět. Ve vltavském studiu se Jana Kománková, Pavla Jonssonová, publicista Honza Průša a moderátor David Pomahač shodli, že Nirvana přináší především zprávu o osobní křehkosti.

Jana Kománková a Pavla Jonssonová v ArtCafé

Čím je pro vás Kurt Cobain a Nirvana?

  • Pavla Jonssonová: Totálně mě zasáhlo, když jsem poprvé slyšela Lithium na Radiu 1. Nevěděla jsem, co je to za skladbu a kapelu. Bylo to jako kdyby v mém akváriu vybuchla bomba a já byla malá rybička, která užasla, jak je možné něco, tak monumentálního. Byl to zásah do srdce.
  • Jana Kománková: Spíš ho doceňuji hodně s odstupem. Když Nirvana začínala, tak mě to album příliš neoslovilo. Poslouchala jsem spíš elektronickou hudbu. Později na různých poslechových večerech a diskotékách se němečtí turisté dožadovali Nirvany. Aniž by za to chudák Cobain mohl, tak ho spousta dýdžejů neměla ráda. S odstupem vidím ale hudební kvality a vnímám jeho mimořádnou osobnost.

Co čteš za emoce v hudbě Nirvany?

  • Pavla Jonssonová: Víc než ty křehké kousky, mám ráda ty razantnější. V nich čtu touhu změnit svět. Jako když Ten Years After zpívali: „I’d love to change the world / But I don’t know what to do / So I‘ll leave it up to you.“ Síla, která se objevovala v hudbě Cobaina a jeho kamarádů, říkala: Takhle to dál nejde, musí se něco změnit.

Jaký byl Kurt Cobain textař? Říkalo se o něm, že je mluvčí generace. Na to byl ostatně velmi alergický.

  • Jana Kománková: Cobain popisoval absurdní roli rockové hvězdy. Měl skladby, kde byl víc abstraktní. Pak ale i love songy anebo písně, ve kterých tvrdě nastavoval zrcadlo zábavnímu průmyslu.

U Cobaina se především mluví o tom, že nebyl na slávu připravený. Dá se vůbec připravit na to, že někdo je ze dne na den vnímaný jako mluvčí generace a stává se majetkem milionů lidí?

  • Jana Kománková: Tohle se stalo spoustě lidí, kteří umřeli mladí. Janis Joplin na to také nikdo nepřipravil. Nedokážu posoudit, jak moc pomůže, když člověk jde na konzervatoř a vystupuje veřejně. Když někdo ze zapadákova, kdo je přecitlivělý a frustrovaný, se postaví před tisícihlavou hydrou, tak ho to asi strašně poznamená.

Máte osobní zážitek s hudbou Nirvany?

  • Jana Kománková: Ani moc ne. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Pořád se mi ji snaží zošklivit němečtí turisté. Je pozoruhodné, jak se Nirvana stále zjevuje. Přijedu do cizího města, kde se objeví lidi s tričkem In Utero. Nemám jeden osobní zážitek, ale strašně moc malých osobních zážitků, nad kterými je nápis Nirvana.
  • Pavla Jonssonová: Pro mě je to moment, kdy mi Kamil Krůta věnoval Nirvanu.
Spustit audio

Související