Kuřim jako pracovní tábor, z Blanska dýchá deprese. Nový průvodce Brnem dráždí a provokuje

3. duben 2017

Vlnu nevole vyvolal nový tištěný průvodce jihomoravskou metropolí. Texty podle starostů obcí a měst z okolí Brna jsou hanlivé a urážlivé. Turistické informační centrum města Brna, které průvodce s názvem To je Brno vydalo, se brání tím, že jde o vtip a nadsázku, podobně se vyjadřují i někteří autoři průvodce.

Například o Kuřimi se v průvodci píše jako o specifické variaci pracovního tábora s dominantou v podobě průtahu. O Rousínově se zase lidé dozvědí, že jde o sídlo firmy na výrobu hracích automatů, ve kterých lidé utápějí svou budoucnost. V Blansku podle brožury dýchne na turisty „nicota, deprese a prázdnota“.

Primátor Brna Petr Vokřál řekl, že o tom nevěděl a přijde mu to jako schválnost, starostové dotčených měst to samozřejmě považují za urážku a provokaci.


Nelichotivě se v průvodci píše například o Adamovu, Rousínově nebo Velkých Pavlovicích, tamní opilé sklepy jsou podle autora textu výsměchem architektuře a elementárnímu vkusu.

„Pro srovnání je to, jako byste si na ulici vyvěsili billboard a na něm napsali: Všichni mí sousedé jsou hnusní,“ reagoval kuřimský místostarosta David Holman.

Nepřipadalo by mu naopak divné, kdyby kdokoliv průvodce vydal jako vlastní publikaci a šel na trh s podnikatelským rizikem. „Ale když se z peněz daňových poplatníků města vyjadřují jedno k druhému tímto hulvátským stylem, tak to asi v pořádku není,“ dodává David Holman.

Za špatný vtip označil popis Blanska v průvodci i starosta města Ivo Polák z ČSSD. „S tímto hodnocením absolutně nesouhlasím,“ říká.

Průvodce zvedl debatu

Turistické informační centrum města Brna autentického průvodce dalo do prodeje o víkendu. Texty jsou podle ředitelky centra Jany Janulíkové ironické záměrně. Kniha ale není oficiálním turistickým průvodcem.

„Tento bedekr není rozhodně pro každého, dovedu si představit, že bude vyvolávat diskuze a myslím si, že je to správně. Věci jsme zadali lidem, kteří mají velmi vyhraněné názory na Brno a na jeho okolí, tón textů je velmi nelichotivý, “ vysvětluje Janulíková.


Nemůžu za to, jak ta města vypadají. A pokud chtějí, aby se o nich psalo jako o hezkých a útulných, tak nejdříve budou muset hezká a útulná města vybudovat. Nejde nařídit: Pište o nás hezky! STANISLAV BILER, JEDEN Z AUTORŮ PRŮVODCE

Jedním z autorů průvodce je sociolog Stanislav Biler. Jak on vnímá kritku? „Měl to být průvodce netradiční a měl se zmiňovat o místech, která se v takových publikacích obvykle nezmiňují,“ vysvětluje.

Připomíná také, že se od něj čekalo, že bude psát s nadsázkou, ale místa a obsah si volil sám. Proč jsou ale do průvodce zahrnuta i ostatní města? „ Protože je to průvodce pro návštěvníky Brna, kde se očekává, že když někde strávíte delší dobu, vyrazíte i do okolí,“ vysvětluje.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio