Kuře s vomáčkou s bejlím od babičky z Krčkovic
Ve venkovských kuchyních našich babiček to na jaře vonělo bejlím. Bylinky se hodily téměř do všeho, ale jen výjimečně se na nich připravovalo mladé maso. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí proč a jeden výjimečný recept přidají.
- 1 kuře
- 1 cibule
- 4 dcl sladké smetany
- mletá paprika
- špetka tymiánu
- špetka majoránky
- špetka libečku
- 2 lžíce sekané zelené petrželky
- sůl
- máslo
- mouka a olej na jíšku
Kuře naporcujeme, osolíme a poprášíme mletou červenou paprikou. Pekáč vymažeme máslem, nasypeme do něj nakrájenou cibuli, a na to položíme porce kuřete. V troubě pečeme přikryté asi ½ hodiny. Pak maso vyndáme na talíř, a do pekáče nalijeme smetanu. Přidáme tymián, majoránku, libeček a petrželku. Zahustíme jíškou, promícháme a provaříme. Do omáčky vložíme porce kuřete a v troubě dobře prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.