Kulturní pozvánky

Pozvánky vám nabízíme každý den v pořadu Dobré ráno s Českým rozhlasem Olomouc.

Čtvrtek 2. června 2011
Moravské divadlo Olomouc uvede dnes večer divadelní adaptaci baladického románu Vladislava Vančury "Markéta Lazarová", kterou připravili Václav Cejpek a Michael Tarant, jenž je současně režisérem inscenace. Hudbu složil Daniel Fikejz, texty písní napsal Ivan Huvar. Hraje se na scéně Tomáše Moravce a v kostýmech Michaela Rittsteina. V hlavních rolích uvidíme Kláru Klepáčkovou, alternujícího Petra Krále nebo Josefa Vránu, Naďu Chrobokovou, Jaroslava Krejčího, Petra Kubese a další. Představení začíná v 19 hodin.


V Galerii Kafé v Rovensku u Zábřeha se koná do 15. června výstava koláží Zdeňka Čecha "Střípky času".


V Galerii G v Olomouci byla otevřena výstava aktuální tvorby k životnímu jubileu výtvarnice Marie Kuncové. Výstava potrvá v těchto prostorách do 2. července.

Pátek 3. června 2011
Divadelní společnost Masopust uvede dnes od půl osmé večer v olomouckém Divadle hudby ambiciózní ibsenovskou inscenaci "Brand - Oheň". Její režisér Štěpán Pácl získal letos Cenu Alfréda Radoka "Talent roku 2010".

Ve Vodní tvrzi v Jeseníku se od 18 do 23 hodin koná "Jesenická muzejní noc" s bohatým hlavním i doprovodným programem plným zajímavých atrakcí i vzrušující podívané.


Dnes a zítra se v Sadech 1. máje uskuteční "Slavnosti města Šumperka" s bohatým programem pro velké i malé návštěvníky. V Pavlínině dvoře v Šumperku se od 19 hodin uskuteční Košt mikulovských vín. K poslechu zahraje cimbálová muzika "Klaret".


Na terase - nebo v sále - lázeňského domu Bečva v Teplicích nad Bečvou zazní od 19 hodin 30 minut koncert countryové skupiny "Huňáči".


V podkrovním sále Expozice času ve Šternberku bude v 17 hodin otevřena výstava aktů fotografa Antonína Gerži ml. nazvaná "Stop laciné erotice".

Sobota 4. června 2011
Moravské divadlo Olomouc uvede dnes večer lyrickou operu Petra Iljiče Čajkovského "Evžen Oněgin", zkomponovanou podle stejnojmenné literární předlohy Alexandra Sergejeviče Puškina. Režijně dílo pohostinsky nastudovala Andrea Hlinková. Hudebně dílo připravil - rovně jako host - Pavel Šnajdr. Opera je uváděna v ruském originále s českými titulky. Začátek představení je v 19 hodin.


V Sadech 1. máje dnes vyvrcholí "Slavnosti města Šumperka" s bohatým programem pro velké i malé návštěvníky.
Dnes v 15 hodin zazní v kostele sv. Bartoloměje v Jívové koncert s besedou Pavla Šporcla k 100. výročí založení skautské organizace v českých zemích.


V zámeckém parku v Čechách pod Kosířem se ve 14 hodin uskuteční Setkání s architekturou a dendrologií. Parkem provedou zájemce Miroslav Chytil a Alice Bezrouková.


Na kolonádě Priessnitzzových léčebných lázní Jeseník budeme dnes v době od 10 do 16 hodin procházet "Pohádkovým světem".


V prostorách hospůdky Za bukem v blízkosti těšíkovské kyselky se po roční přestávce vrací festival "Bukstock". Festivalu se zúčastní sedm kapel. Festival začíná ve 14 hodin a bude pokračovat do nočních hodin.

Neděle 5. června 2011
Moravské divadlo Olomouc uvede dnes ve dvou představeních - ve 14 a 16 hodin - inscenaci brněnského Divadla Polárka "Urašima a mořská princezna", kombinující živé herce s loutkami. Režie se ujala choreografka a výtvarnice Zoja Mikotová.

V kostele sv. Barbory v Zábřehu vystoupí v 17 hodin na koncertě s besedou známý houslový virtuóz Pavel Šporcl.


Na hardě Sovinci budeme dnes v době od 10 do 16 hodin procházet "Pohádkovým světem".


V lázních Teplice nad Bečvou zazní od 9 do 11 hodin Promenádní koncert s orchestry a soubory ZUŠ Hranice. V programu vystoupí rovněž mažoretky "Princess".

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.