Komentátor Černý: Alternativa pro Německo má čuch na znepokojivá témata. Ve straně dominuje radikální křídlo

10. srpen 2023

Podle průzkumů u našich sousedů stoupla podpora krajně pravicové Alternativy pro Německo na dvojnásobek. „Strana se čím dál víc radikalizuje,“ upozorňuje zahraničněpolitický komentátor Adam Černý v pořadu Jak to vidí... Podle něj strana poukazuje na znepokojivá témata, jako je uprchlická krize nebo narůstající ceny. Málokdy ale nabízí solidní recept na jejich řešení. Moderuje Zita Senková.

Strana Alternativa pro Německo je v současné době u našich sousedů na vrcholu své popularity. Podle nejnovějších průzkumů se těší více než 21procentní podpoře. „Faktory stavu by se daly vysledovat tři,“ komentuje příčiny rostoucích preferencí zahraničněpolitický komentátor Adam Černý na Dvojce. V Německu se jedná o aktuálně druhou nejsilnější stranu, CDU by získala 26,5 % a sociální demokraté SPD 18,5 %. 

Jsme uprostřed čtyřletého volebního období a to je doba, kdy vlády většinou nebývají oblíbené, míní komentátor Adam Černý a dodává, že to platí nejenom pro Německo.

Nepopulární vládní koalice  

Podle něj současná vládní koalice není příliš populární. „Ale přesvědčivý výkon nepodává ani hlavní strana opozice,“ vysvětluje souvislosti Černý. Tou je v současné době Křesťanskodemokratická unie CDU a podle Černého by měla posilovat. „Ale má podobnou podporu, jakou dostala před těmi dvěma lety,“ uvádí.

Čtěte také

Podle Černého to znamená, že strana CDU má nějaký problém. „Ten problém nebude malý. V čele má relativně nového lídra Friedricha Merze. Tento ostrý chlapík sliboval, že straně zvedne popularitu a že se jí podaří odlákat voliče právě od Alternativy pro Německo. To se zcela zjevně nedaří,“ říká v pořadu Jak to vidí...

Narůstající přitažlivost strany Alternativa pro Německo vidí v tom, že se jedná o typicky populistickou stranu. „Charakteristické je, že její vůdci mají většinou velký talent vycítit téma, které v tu danou chvíli znepokojuje voliče,“ podotýká komentátor. Podle Černého ale strana málokdy nabízí solidní recept, jak problém vyřešit. „Ale čuch na témata se dá za těch deset let existence poměrně dobře vysledovat.“  

Radikální křídlo vede

Tématem číslo jedna byla podle Černého kritika eura. „Což po brexitu a lekci, kterou předvedlo Řecko, už není příliš zajímavé,“ vysvětluje. Dalším velkým impulsem pro tuto stranu a její voliče byla uprchlická krize v roce 2015. „Pak trochu promarnili příležitost v době covidu. Od toho se odvíjí ten jejich chabý výsledek před dvěma lety ve volbách,“ poznamenává Černý a dodává, že strana nyní těží z problémů kolem trvajícího přílivu přistěhovalců, války na Ukrajině, potíží s cenami v důsledku války na Ukrajině. „To je koktejl, ze kterého Alternativa pro Německo dokáže těžit,“ myslí si komentátor.

Za pozoruhodný považuje fakt, že se strana stále víc radikalizuje. Což ji odlišuje například od italské krajně pravicové strany Bratři Itálie Giorgie Meloniové a nebo od Národního sdružení Marine Le Penové ve Francii, což jsou strany, které se snaží tvářit více středově, aby byly přijatelné i pro středové voliče a mohly vládnout v koalici. „To v případě AfD neplatí. Tam dominuje hodně radikální křídlo a mám pocit, že tu stranu nyní ovládlo,“ soudí Černý. 

Spustit audio

Související