Knedlíky s borůvkama z Českodubska
Nejen zahrádka či políčko měly velký význam v kuchyních našich babiček. Řadu surovin jim poskytoval také les. Zvláště v létě to nebyly jen houby, ale také borůvky. Jak se s nimi nakládalo na venkově, nám prozradí sběratelka receptů a výborná kuchařka Vladimíra Jakouběová, se kterou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 1 hrnek vody
- 3 dkg čerstvého droždí
- 70 dkg hrubé mouky
- sůl
- 2 vejce
- borůvky
- tvaroh
- moučkový cukr
- máslo
Do misky nalijeme vlažnou vodu a rozdrobíme do ní droždí. Zasypeme částí mouky, osolíme, přidáme celá vejce a vařečkou vymícháme spíše řidší těsto, mouku přidáváme podle potřeby. Těsto necháme nakynout a pak z něho lžící odkrajujeme přibližně stejně velké kousky. Každý kousek zploštíme, položíme na něj lžičku borůvek a zabalíme. Knedlíky vaříme v páře 7-10 minut. Jakmile nadzvedneme pokličku, rychle každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj unikla pára.
Na talíři knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka