Klára Notaro: Radost z olympijských her

28. duben 2024

Letní olympijské hry se blíží. V Paříži se v červenci a srpnu setkají ti nejlepší sportovci z celého světa a na konci srpna a na začátku září se tu utkají ti nejlepší sportovci s handicapem. Do Paříže se v létě chystá 15 milionů turistů a sportovních fanoušků.

Událost Francouzi vnímají jako radostnou a výjimečnou, ale organizace her vyvolává i oprávněné obavy. Paříž není na tak obrovskou sportovní událost přizpůsobená. A ve Francii není sport, snad kromě cyklistiky a fotbalu, životní filosofií jako v jiných zemích. Je to také vidět na dětech a mladých lidech, kteří trpí nadváhou. Je od pohledu jasné, že mládež tráví víc času koukáním do mobilu než běháním na hřišti.

Čtěte také

Ale: pařížská radnice a region postavily olympijskou vesnici, prodlužují linky metra a opravují stávající instalace s takovou energií, která i pochybující a nevěřící škarohlídy přesvědčuje, že se vše stihne a že vše proběhne k všeobecné spokojenosti. Že to bude opravdu velký a krásný svátek sportu.

Slavnostní zahájení se podle představy prezidenta Emmanuela Macrona bude konat na řece Seině. Poprvé v dějinách olympijských her se hry budou zahajovat na vodě průvodem lodí. Kdyby však na zahájení hrozil teroristický útok, tak prezident Macron připustil, že by se slavnost konala na jiném místě, ne v otevřeném prostoru.

Drahé a těžko dostupné vstupenky

Optimisté tvrdí, že Paříž bude v létě tím nejbezpečnějším místem na světě, tolik tam bude policistů a členů ochranných služeb. Ti všichni jsou lustrováni, aby se vyloučila možnost jakéhokoliv problému. A lidé bydlící v centru poblíž řeky se budou muset prokazovat zvláštním povolením, aby se mohli dostat domů – ohlídání tak velké akce se bere velmi vážně.

Čtěte také

Jediná věc, která se nedá nijak uhlídat, je počasí. Vedro může způsobit lidem vážné zdravotní problémy. Pohromou pro sportovce může být i liják, který by způsobil přelití špinavé vody z čističek do Seiny. V řece se má plavat triatlon a plavecký maraton. Zatím rozbory vody ukazují vysokou hladinu různých mikrobů.  

Slib, že voda v Seině bude tak čistá, že se v ní lidé budou moci znova koupat, není nový. To už sliboval bývalý prezident Jacques Chirac, tehdy v roli primátora, na konci 80. let. Nikdy se však v řece nevykoupal.

Se stejným optimismem a vírou, že si v Seině zaplavou, se vyjádřili současná starostka Anne Hidalgová a prezident Macron. Zákaz koupání v řece v hlavním městě platí od roku 1923 a zatím to vypadá tak, že bude platit i nadále. Ne všechny půvabné obytné lodě podél pařížských nábřeží jsou napojeny na městskou kanalizaci.

Čtěte také

Lístky na hry jsou velmi drahé a těžko dostupné, ale bude možné se bezplatně podívat například na průběh maratonu, jehož trasa povede z Paříže do zámku ve Versailles a zpět. Zdarma bude možné vidět z různých míst i 273 km dlouhý cyklistický závod mužů vedoucí na západ od Paříže, nebo časovku, jejíž trasa povede z centra města na východ do lesíku ve Vincennes.

Původní slib předsedkyně regionu Ile de France Valérie Pécressové, že ti, kdo si zakoupí vstupenku na olympijský závod, budou mít cestování po Paříži zdarma, nešlo z ekonomických důvodů dodržet, naopak – po dobu olympijských her bude lístek na metro stát výjimečně 4 eura, což je téměř dvojnásobek běžné ceny.

To Pařížanům však tolik nevadí, protože se chystají z města odjet, daleko na venkov nebo k moři a užívat si letní olympijské hry u televize.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio