Když jsem se díval na StarDance, říkal jsem si, že to není nic pro mě, vzpomíná Jan Onder

9. leden 2024

„Možná je to boží znamení,“ vzpomíná tanečník na chvíli, kdy byl před lety osloven Českou televizí, aby se zúčastnil soutěže StarDance. Přátelí se dodnes s herečkou Danou Batulkovou? Měl v soutěži štěstí na partnerky? Co a koho učí ve svých kurzech? Kam se rád vrací na svých cestách? Baví ho herectví? A na co by pozval?

„Soutěž tenkrát už běžela, poprvé jsem se zúčastnil třetí řady. Do té doby jsem ji sledoval, ale říkal jsem si, že to není nic pro mě. Že chci být mistrem světa ve sportovním tanci.“

Jan Onder

„Zjistil jsem ale, že mě to hrozně baví a tanečník může ukázat i jiné schopnosti: že umí komunikovat, správně vybrat choreografii, hudbu, atd. Musí se o tom jinak přemýšlet a zjistil jsem, že mi jde i něco jiného než tanec a že se tím můžu docela dobře živit. A taky jsem si začal víc věřit,“ vzpomíná Jan Onder.

„Začal jsem cítit větší vážnost veřejnosti. Celý život jsem bojoval s tím, že si ze mě dělali trochu legraci a říkali mi: ty tanečníčku. Díky StarDance lidi začínají chápat, že tanec je náročný a je to věc, která se musí trénovat a umět. To mi hodně dalo. A vlastně mi to nic nevzalo, protože když se stalo něco dramatického, bral jsem to jako zkušenost,“ uzavírá tanečník.

Jan Onder a Tereza Bebarová
autoři: Tereza Bebarová , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.