Když chlap svléká tmu. Herec a hudebník Igor Orozovič se letos na jaře vydal na první koncertní šňůru

19. duben 2022

Herce Igora Orozoviče můžete znát z pražského Národního divadla, stále častěji se objevuje i na televizní obrazovce nebo ve filmu. Před rokem zaujal charitativní písní a videoklipem Hippokratova armáda, který vznikl ve spolupráci s Kontem Bariéry. V posledních letech skládá a chystá si písně, s nimiž se rozhodl vyrazit na sólovou hudební dráhu.

Igor Orozovič, obklopený spřízněnými muzikanty, se letos na jaře vydává pod křídly Supraphonu na první koncertní šňůru. Je trochu tajemně nazvaná Když chlap svléká tmu a mezi úplně prvními koncerty nechybí vedle Prahy i Ostrava a Brno. Prvním singlem k hudební dráze populárního herce se stala píseň Náušnice, která balancuje mezi žánry. Je hravější a zpěvnější a inspirovaná situací, kdy muž nachází v posteli zapomenuté náušnice svých milenek.

Herec a hudebník Igor Orozovič

Přál bych si, aby si diváci neužili jen samostatné písně, ale aby celý koncert byl jedním velkým zážitkem.
Igor Orozovič

Kapelu, která Igora na turné doprovází, tvoří bubeník Marcus Jurkovič, basista Jan Timiopulos a kytarista Michal Rákosník. Jazzovým saxofonem a klarinetem koření Martin Forst, na klávesové nástroje hraje Zdeněk Dočekal. Třešničkou je Kristýna Farag, jež vládne příčnou flétnou i zpěvem. Pěveckým hostem je pak kolegyně Igora Orozoviče z Národního divadla Veronika Lazorčáková.

Přebal singlu Igora Orozoviče: Naušnice

Igor Orozovič studoval dva roky muzikálové herectví na Konzervatoři Jaroslava Ježka a poté činoherní herectví na DAMU v Praze, kterou absolvoval v roce 2011 titulní rolí Molièrova Tartuffa a rolí Dr. Dorna v Čechovově Rackovi. V posledním ročníku DAMU obdržel Cenu Jiřího Adamíry. V letech 2016 a 2017 na DAMU i herectví vyučoval. Hned po DAMU dostal angažmá v Národním divadle moravskoslezském, kde se mohl vyhrát v rolích jako byl Oidipús, Amadeus nebo Nikola Šuhaj z Balady pro banditu. „Mám to město opravdu rád! Miluju Ostraváky a oni snad ještě nezapomněli na Orozoviče," říká Igor. Od roku 2013 je Igor Orozovič členem Činohry Národního divadla v Praze.

V roce 2009 založil s Milanem Šotkem a Jiřím Suchým z Tábora Cabaret Calembour, který rozvíjí poetiku divadel malých forem a literárních kabaretů. Ke všem představením píše hudbu a podílí se na textech. Soubor získal cenu Český tučňák 2012 v oboru Mladé divadlo. Cabaret Calembour našel svoji domovskou scénu v Divadle pod Palmovkou.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související