Kdy lze žádat o lázně po onkologické terapii a jaký termín si pohlídat, radí lázeňský lékař

7. prosinec 2023

Pacienta po prodělaném obávaném onemocnění a náročné léčbě často nenapadne, že existuje možnost lázeňské rehabilitace. Přesto je ale klíčové, aby byla splněna určitá kritéria pro žádání o lázně.

„Rehabilitaci v těch lázních, které poskytují následnou péči po ukončené onkologické léčbě, může předepsat dispenzarizující lékař, tedy například onkolog. Podmínkou je podat návrh na lázeňskou péči do dvanácti měsíců od ukončení protinádorové terapie,“ shrnuje to podstatné hlavní lékař Lázní Luhačovice, a.s., MUDr. Petr Pšenica.

Prodlení, udržovací léčba a informovanost 

Informovanost, komunikace a dobrá spolupráce s lékařem, v jehož péči pacient je, hraje zásadní roli: řada pacientů mívá zkušenost, že jim nikdo lázně aktivně nenabídne. Oni anebo právě jejich sledující lékař by přitom měli pohlídat možnou prodlevu – oněch 12 měsíců od potvrzení, že terapie je ukončena a onemocnění je v remisi, v klidu, že je zaléčeno. „Rozdíl ale bude u udržovací, často dlouhodobější hormonální terapie například po karcinomu prsu,“ doplňuje primář Pšenica. 

Kromě dobré spolupráce a komunikace s lékařem i vlastní aktivity se ovšem jistě i zde vyplatí poslech kontaktní zdravotní rozhlasové poradny

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio