Kamila Pešeková: Válka policistů nebo vyšetřování korupce na Slovensku?

27. srpen 2023

V minulých dnech byla na Slovensku napsána další kapitola thrilleru s názvem „Válka policistů“. Zvláštní policejní komando zasahovalo proti nejvyšším představitelům dvou institucí klíčových pro bezpečnost země: proti šéfovi Slovenské informační služby (SIS) Michalovi Aláčovi a řediteli Národního bezpečnostního úřadu Romanu Konečnému.

Oba byli obvinění z maření vyšetřování případů korupce a jsou nyní vyšetřováni na svobodě.

Čtěte také

Protože je měsíc před volbami, nepřekvapuje, že nejnovější dění v policii se s velkou vděčností chopili nejrůznější politici. Ze všech reakcí na dění v bezpečnostních složkách, vyčnívají zejména dvě.

První, která jde na konto současného předsedy Národní rady Slovenské republiky Borise Kollára. Jako šéf strany Sme rodina totiž prosadil právě zadrženého Michala Aláče do čela SIS.

Pokud by připustil, že obvinění vznesená vůči němu jsou opodstatněná, byl by také Kollár konfrontovaný s nepříjemnými dotazy, proč si někoho, koho prosazoval do čela civilní kontrarozvědky, předem lépe neprověřil. Anebo přesně věděl, koho do čela SIS posílá? Proto Kollár brání Aláče s plnou vervou, protože ví, že tak brání i sám sebe. Nicméně prezidentka Aláče z funkce šéfa SIS odvolala.

Nedůvěra ve stát

Nejdál ale ve své reakci zašel jako už tradičně lídr Smeru, expremiér Robert Fico. Zadržení ředitelů obou bezpečnostních složek kritizoval se slovy, že jde podle něho o policejní převrat. Když ve vysílání Českého rozhlasu Plus použil spojení „moji lidé byli nezákonně pozatýkáni“, znělo to jako z mafiánského filmu.

Čtěte také

A okamžitě také ukázal prstem na toho, koho považuje za iniciátora zatýkání: na prezidentku Zuzanu Čaputovou, která leží Ficovi v žaludku už od chvíle, kdy vyhrála prezidentské volby. V podstatě nikdy se nesmířil s tím, že byla zvolena hlavou státu a že má navíc úplně jiné pojetí politiky než Fico, protože není založeno na silových řešeních a vulgárních projevech.

Existuje i další důvod, proč nebyla reakce trojnásobného slovenského premiéra překvapivá. Nejenom jeho předvolební kampaň, ale i veškeré působení ve veřejném prostoru jsou založeny na posilování nedůvěry ve stávající vládu, ve stát jako takový. Tím, že Fico neustále hovoří o údajně nefungujících státních institucích, šíří mezi lidmi strach a posiluje jejich obavy z budoucnosti.

Kamila Pešeková, Český rozhlas

To může vést k tomu, že o co slabší bude autorita institucí státu, o to silnější roli v něm budou hrát nejrůznější paralelní struktury. Výsledkem pak bude, že Slovensko budou v skutečnosti řídit různé rodinné klany či rovnou mafiánské gangy napojené na politiky. Až těmto politikům přerostou přes hlavu, bude už příliš pozdě.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio