K založení účtu na sociálních sítích budou děti potřebovat souhlas rodičů, rozhodla Evropská unie

4. prosinec 2017

Spodní věková hranice pro registraci na většině sociálních sítí včetně nejpoužívanějšího Facebooku je v Česku 13 let. Podle nařízení Evropské unie budou děti nově potřebovat souhlas rodičů. Konkrétní věkový limit může určit každý stát sám, a to v rozmezí od 13 do 16 let. Pokud vláda nerozhodne do května, automaticky začne platit nejvyšší hranice.

„Samozřejmě se museli zeptat, jestli Facebook mít můžou. To jsem jim povolila, je to o dohodě. Dohodli jsme se, že mi dají přístupová hesla. Často musíme něco řešit, vždycky oklikou. Oni v podstatě nevědí, že se na ten jejich Facebook dívám. Já si myslím, že tam je zásadní kontrola rodiče, tam stát nemůže fungovat,“ říká paní Andrea z Olomouce. Profil na Facebooku mají obě její dcery, je jim 11 a 13 let.

Podobnou formu dohledu doporučuje rodičům i Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci, který se zaměřuje na internetovou bezpečnost dětí. Zvýšení věkového limitu podle něj nepomůže. „Protože už teď se obchází a bude se obcházet i do budoucna. Řešení je nastavit tam zletilost dítěte a požadovat nějaký doklad totožnosti nebo nějaké existující osobní číslo nebo něco podobného. Ale na to není ta sociální síť připravena ani technicky, není na to připravena legislativa,“ uvedl Kopecký.

Všechny státy Evropské unie se musí do konce května rozhodnout, do jakého věku budou děti muset mít k založení účtu na sociální síti souhlas rodičů. Na výběr je od 13 do 16 let. Aktuálně to vypadá, že Česko zůstane u spodní hranice. Jisté to ale není.

„Jedná se o velmi obecnou až politickou otázku, proto bude rozhodnutí s největší pravděpodobností přenecháno vládě. V případě, že nebude přijata naše česká adaptační legislativa, bude od 25. května do přijetí naší legislativy platit původní hranice nařízená obecným nařízením Evropské komise, a to 16 let,“ komentuje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Resort i odborníci na internetovou problematiku navíc upozorňují, že by bylo dost složité v praxi získat ověřený souhlas rodičů. Prozatím se k nejvyšší věkové hranici přiklonilo šest unijních států, mezi nimi i sousední Slovensko.

autor: ahe
Spustit audio