Jubilejní XX. Divadelní Flora přiveze do Olomouce vídeňské divadlo i severskou vlnu

13. květen 2016

Divadelníci ze všech koutů Evropy se sjíždí do Olomouce. Až do neděle 22. května na deseti scénách představí jubilejní 20. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora umělce ze šestnácti zemí. Svou profilovou sekci představí režisér Dušan David Pařízek, v současnosti nejvýznamnější český divadelní režisér.

Hned při zahájení osvěží návštěvníky severská vlna: „Samotné slavnostní zahájení 20. Divadelní Flory má na starosti Ingun Bjørnsgaard, což je významná norská choreografka, jejíž choreografie, mimo jiné, otevírala budovu slavné Opery v Oslu. Tato choreografka připravila se sedmi tanečníky inscenaci Preambulum. Její představení uvedeme na prknech Moravského divadla,“ upřesňuje manažer festivalu Zdeněk Vévoda.

To ale nebude konec severské vlny: „Uvedeme ve třech reprízách v Divadle na cucky projekt Godt og ondt, který připravily české tanečnice, které jsme na měsíc vyslali do nejsevernějšího města na světě, do Hammerfestu. Ony připravily inscenaci na téma násilí. Ten tvar vypadá spíše jako koncert než jako taneční představení. Uvedeme ho první festivalový víkend a to v pátek, sobotu a neděli,“ doplňuje Vévoda.

Na Divadelní Floře v Olomouci bude ale také znít němčina: „Přivážíme výrazné vídeňské činoherní tituly – Směšnou temnotu z Burgtheatru, což je německojazyčná inscenace loňského roku, uvidíte tu herečku loňského roku, oceňovanou Stephanii Reinsperger. Režisérem tohoto titulu je Dušan D. Pařízek, český režisér, který se takto výborně uchytil ve Vídni. Odtud přivážíme také tři tituly Volkstheatru – Staří mistři, Sebeobviňování a O moc krátkých nožičkách. Ve dvou z těchto titulů hraje právě Stefanie Reinsperger,“ říká Vévoda.

Právě Stefanie Reinsperger je osobností a současně tváří XX. Divadelní Flory: „Na tuto mladou, osmadvacetiletou, herečku upozorňuje většina kritiků jako na naprostý úkaz nejen německojazyčného divadla, ale vůbec evropského formátu. Je to obrovská osobnost, která je schopná zahrát snad naprosto cokoliv. Ona sama navíc navrhla, že v Olomouci odehraje tři představení ve dvou dnech, což bude naprosto úchvatné. My jsme moc rádi, že ji tu můžeme uvést. Bude tady také proto, že spolupracuje s Dušanem D. Pařízkem. Právě průřez tvorbou jednoho z nejvýznamnějších českých režisérů v zahraničí chceme na Divadelní Floře představit,“ vysvětluje Vévoda.

XX. Divadelní Flora - režie Dušan D. Pařízek

A tak nemůžeme sekci věnovanou tomuto kmenovému režisérovi vídeňského Volksteatru opomenout: „V Olomouci se jednak bude prezentovat zmiňovanou německojazyčnou inscenací roku – Směšnou temnotou. Pak uvedeme jeho dramatizaci Bernhardova románu Staří mistři a monodrama Sebeobviňovaní, ve kterém hraje Stefanie Reinsperger. Všechno jsou to velmi oceňované, výrazné tituly vídeňské scény, které stojí za to vidět,“ říká Zdeněk Vévoda.

Divadelní Flora v Olomouci je ale také věrná tuzemské scéně.

„Uvedeme dvě inscenace Divadla Na zábradlí, které režíroval Jan Mikulášek ve spolupráci s Dorou Viceníkovou a scénografem Markem Cpinem. Všichni jsou to pravidelní návštěvníci Divadelní Flory. Hamleti, to je inscenace, která dává nahlédnout do zákulisí hereckého zákulisí, do šatny, příprav, do toho, co divák běžně nevidí, ale co ho jistě bude zajímat. Pak je tady úplná novinka a to je Posedlost. Tady bych upozornil na úžasnou scénografii, která této inscenaci dominuje. Postavíme ji v klubu S-klubu. Je to dvoupatrová scénografie, takový průřez panelákem, kdy my nahlížíme do života různých lidí v jednom domě, kteří prožívají pocity lásky a štěstí,“ uzavírá Vévoda.

Jan Mikulášek a Dora Viceníková: Posedlost

Kromě zmíněných divadelních představení čekají na festivalové diváky také koncerty, workshopy a besedy s tvůrci.

autor: bam
Spustit audio