Josef Gočár. Byl zvolen největší osobností české architektury 20. století

Architekt Josef Gočár se narodil 13. března 1880 v Semíně nedaleko Přelouče. Podle otcova přání se měl stát zlatníkem, řídící učitel Karel Peška však jeho rodičům doporučil, aby syna poslali studovat na uměleckoprůmyslovou školu. Na UMPRUM Josef Gočár studoval v letech 1902–1905 pod vedením Jana Kotěry, který ho dokonce přijal do své speciální školy. Za svůj život Gočár vystřídal několik architektonických stylů a některé dokonce spoluvytvořil.

Na sklonku prvního desetiletí 20. století ho okouzlil kubismus, který začal naplno promítat do své tvorby. Příkladem je lázeňský dům v Lázních Bohdaneč nebo Dům U Černé Matky Boží v Praze. Zálibou Josefa Gočára byl také kubisticky designovaný nábytek a interiéry.

Specifickým stylem, který je mu připisován je pak rondokubismus, ve kterém začal využívat i oblé geometrické tvary. Poslední tvůrčí období pak Gočár věnoval funkcionalismu a vytvořil například čtyři vily v reprezentativní kolonii Baba. V anketě z roku 2000 byl tento muž zvolen největší osobností české architektury 20. století.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související