Jízdní řády hromadné dopravy

12. září 2005
Vaše téma

Jízdní řády. Teď si řádně všechno zopakujeme s Jiřím Kokmotosem, který se o Vaše téma dnes staral. Dobré odpoledne. Během dne poslalo mnoho posluchačů dotaz třeba, proč dochází k tomu, že motorový spoj nečeká na rychlík a odjíždí těsně před jeho příjezdem. Tak to asi naštve. Proč se to stává?

Jiří Kokmotos: Přesně tak. Ale ta odpověď je přece jenom dost složitá, protože takovéto případy se musí posuzovat individuálně. Například je možné, že vlak musí jet, protože v jiné stanici na něj čekají další spoje, třeba i jiné rychlíky. Dalším vysvětlením může být i chyba v jízdních řádech, která se může stát opravdu jednoduše. Přeci jen lidský faktor má na podobu jízdních řádů velikou roli.

Dnes jsme mluvili také o městské hromadné dopravě. Zopakujme, jak fungují jízdní řády ve městech.

Jiří Kokmotos: Vznikají ve spolupráci se samostatným městem. Dopravní podniky totiž nemají pravomoc spoje rušit. Tou disponuje vždy jen právě město. Jízdní řády MHD jsou pak hodně specifické, například prázdninovým provozem. Během července a srpna se ruší nebo omezuje řada linek na okraji měst, ale mnohdy dochází k posílení provozu hromadné dopravy hlavně v centru, protože naše města jsou čím dál tím více navštěvována turisty. Proto se posilují právě ty linky uvnitř města. Řada posluchačů se dnes také ptala, jak se tvoří jízdní řády?

Petr Blažek: Trasa je několikrát v různých časových obdobích, abychom tam měli jak krajní špičku, tak třeba dopolední sedlost v sobotu nebo v neděli. Tak je tato linka projetá speciálním měřícím autobusem, kde se zaznamenávají všechny časy, které jsou potřeba na stanicování v zastávkách, časy které jsou potřeba na průjezdy křižovatek, na průjezdy tou danou komunikací. Na základě těchto časů potom je sestaven opravdu ten přesný jízdní řád, který už je během jednotlivých minut koncipován tak, že víme, že ten spoj jede třeba ve 13,03 hod. přesně.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu