Jiří Mahen: Rybářská knížka. Z příběhů inspirovaných přírodou

6. duben 2022

Vodě, rybám a rybaření věnoval Jiří Mahen svou Rybářskou knížku. Jeden z poetických příběhů ze světa českých, moravských a slovenských řek uvádíme ve vltavské Dopolední četbě. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Samek
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: Natočeno v roce 1972

Jiří Mahen, vlastním jménem Antonín Vančura (1882–1939), se narodil v Čáslavi, ale jeho všestranné literární a kulturní aktivity jsou spojeny hlavně s Brnem. Po studiích a nedlouhé učitelské praxi se zde usadil natrvalo. Více než deset let působil jako novinář (v Lidových novinách a ve Svobodě), pak byl také dramaturgem brněnského Národního divadla a zároveň učil na konzervatoři. Od začátku 20. let až do smrti pracoval jako knihovník Městské knihovny (dnes nese jeho jméno).

Ve své tvorbě obsáhl všechny literární žánry: poezii, drama i prózu. Jeho lyrismus, hravost a fantazie jej sbližovaly s mladší generací a jejím poetistickým programem (Husa na provázku, Nasreddin). Ve svých románech a povídkách inklinoval k netradičním postupům, jeho publicistika je žánrově i tematicky velmi rozmanitá. Zajímal se v ní především o divadlo, o osvětu a knihovnictví, stranou jeho zájmu nezůstávala však ani příroda: Rybářská knížka je jedním z jeho známějších titulů.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související