Jiří Daníček: Na jih do severní Itálie. Cesta po stopách Goetheho a Kafky

18. listopad 2023

Cestopisná črta básníka a redaktora měsíčníku Roš chodeš Jiřího Daníčka o jeho putování po stopách spisovatelů Johanna Wolganga Goetha a Franze Kafky na Lago di Garda a do Verony. Oba dva měli pro Itálii pozorný a vnímavý pohled a oba tam zažili okamžiky, které patřily k těm nejlepším z jejich životů. Z rukopisu Jiřího Daníčka, který před několika týdny oslavil 75. narozeniny, připravil Miloš Doležal. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Lukáš Homola
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: 2014

Franz Kafka se do italského Malcesine vypravil v září 1913. Jednou z knih, které na této cestě pročítal a po jejíchž „stopách“ se vydal, byla Italská cesta, záznam o putování Johanna Wolfganga von Goethe z roku 1786.

Kafka poslal z Itálie své setře Ottle pohlednici, na které píše: „Dneska jsem byl v Malcesine, kde Goethe zažil dobrodružství, které bys znala, kdyby sis přečetla Italskou cestu, což musíš brzo udělat. Kastelán mi ukázal místo, kde Goethe kreslil, ale to místo nějak nesouhlasilo s Deníkem, takže jsme se spolu nedokázali dohodnout, což se týkalo i italštiny. Pozdravuj všechny! Franz.“

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.