Je emočně nestabilní a paranoidní, řekla u soudu o Dahlgrenovi státní zástupkyně

31. květen 2016
Zprávy

U Krajského soudu v Brně začal soud s Američanem Kevinem Dahlgrenem. Ten je obžalován z čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích, kterou měl spáchat před třemi lety. Podle státní zástupkyně byl Dahlgren v době činu emočně nestabilní a trpěl paranoiou. Hrozí mu až doživotí. Samotný Dahlgren odmítl vypovídat.

„Podle obžaloby zaútočil Kevin Dahlgren na své čtyři příbuzné pravděpodobně kuchyňským nožem a sekerou. Všem zasadil desítky bodných a řezných ran. Státní zástupkyně ho označila za emočně nestabilního a paranoidního. To vše si na začátku dnešního jednání v jednací síni vyslechli i Dahlgrenovi rodiče,“ říká reportér Tomáš Kremr.

K trestnímu řízení se navíc připojila i rodina zavražděných, která žádá náhradu nemajetkové újmy ve výši několika milionů korun.

Soud dopoledne vyslechl tři svědky. Například ženu, která u Dahlgrenových příbuzných v Brně-Ivanovicích uklízela. Ta popsala, že v den vraždy ji Američan nechtěl pustit do domu a tvrdil jí, že se dnes neuklízí.

Proces bude pokračovat odpoledne výslechem dalších čtyř svědků. Jednání je naplánováno ještě na další dva dny. Vše, co zazní v češtině, tlumočnice překládá do angličtiny. Líčení v síni přihlížejí novináři, obyvatelé Ivanovic, studenti práv, ale i rodiče a sestra.

„Kevin je ve vězení už tři roky, většinou na samotce a dosud nebyl z ničeho usvědčen. Jsme tady, protože zcela věříme našemu synovi. A chceme mu ukázat naši plnou podporu a lásku. Ale zároveň jsme tady, protože chceme vyjádřit soustrast a vzdát čest památce rodiny Harokových. Měli jsme je rádi a chybí nám,“ řekl otec Wayn Dahlgren.

Rodiče Kevina Dahlgrena u Krajského soudu v Brně

Maskovaná eskorta přivezla Kevina Dahlgrena ke Krajskému soudu v Brně dnes v osm hodin ráno. Pak čekal v zázemí, než v 9.35 začal proces.

Zatímco k vazebnímu zasedání přijel Dahlgren v kostkované košili a šortkách, hlavní líčení zahájil v modrém saku.

Tlumočnice s Dahlgrenovým obhájcem - advokátem Romanem Špíškem

Prvním důležitým bodem hlavního líčení se stane čtení obžaloby, jejíž podrobnosti zatím státní zástupkyně Ludmila Doležalová nesdělovala. Ani kriminalisté se k domnělému motivu a detailům skutku nevyjadřovali.

Teprve čtení obžaloby tedy leccos napoví o tom, jaké důkazy policie shromáždila a jaký motiv Dahlgrenovi přičítá.

Proces začíná přesně tři roky a devět dní potom, co se tragická událost stala. Podle policie tehdy dvacetiletý Kevin Dahlgren postupně během několika hodin zabil svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva dospělé syny.

Pak v domě založil požár, taxíkem odjel do Vídně a odtud odletěl do USA. V té chvíli už byl hlavním podezřelým.

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová (vpravo)

Čtěte také

autoři: gaj , Tomáš Kremr
Spustit audio