Jan Erik Vold hostem odpolední Mozaiky

16. duben 2012

Jedním ze zahraničních hostů 22. Festivalu spisovatelů, který byl oficiálně zahájen v neděli 15. dubna, je norský básník a jazzový vokalista Jan Erik Vold, jeden z představitelů žánru propojujícího mluvené slovo a jazz.

Jan Erik Vold také přijal pozvání do pondělní odpolední Mozaiky. Hovořil o svém osobním spojení s Prahou, o svém vztahu k jazzu a v norštině přednesl i některé ze svých básní.

Jako pozvánku na jeho pražská vystoupení, která se uskuteční v úterý 17. a ve středu 18. dubna, vám nabízíme rovněž rozhovor s mladým básníkem a překladatelem Ondřejem Buddeusem, který do češtiny převedl nakladatelstvím Archa právě vydanou Voldovu sbírku Malý kruh.

Rozhovor natočil na literárním festivalu v Hamaru ve středním Norsku v polovině března letošního roku. První otázka se týkala Voldovy nejnovější desky, na níž přednáší své překlady básní Wallace Stevense.

O specificích žánru jazz and poetry řekl Ondřeji Buddeusovi více Jan Ciglbauer z Ústavu hudební vědy FF UK.

A jaký program nabízí Festival spisovatelů? Od 15 hod se na Nové scéně ND bude udílet Cena Waltera Sernera, od 16 hod. v Galerii Louvre proběhne diskuse Patrika Ouředníka, Martina Vopěnky a Davida Ondráčky na téma „Café Europa: Budoucnost budoucnosti“, od 17 hod. se v New York University Praha uskuteční virtuální diskuse s Johnem Ashberym, od 18 hod. na Nové scéně autorský večer egyptského spisovatele Hamdy el-Gazzara a tureckého autora Gündüze Vassafa a od 19:30 na témže místě autorský večer Anity Desai, Arnona Grunberga a Hanifa Kureishiho.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio