Jak vzniká duha? Věděli jste, že ve skutečnosti má tvar kruhu?

21. květen 2021

Duha lidi fascinovala od nepaměti. Není divu, tento optický úkaz totiž není vidět jen tak. Musí se počkat na vhodné podmínky. Když ale duha vykoukne, je to zážitek!

Duha vzniká lomem světla v kapičkách vody. Proto ji vidíme, když prší. Důležitá je ale i poloha slunce. To musí být níž než 42 stupňů nad obzorem. V našich podmínkách tak nejčastěji vidíme duhu pozdě odpoledne a večer, kdy je Slunce nízko a duhový oblouk naopak vystupuje vysoko na oblohu a je dobře viditelný. Duha má však ve skutečnosti tvar kruhu, ten ale uvidíte pouze z letadla nebo z vysoké věže.

Co je to sekundární duha? A opravdu najdeme na jejím konci poklad? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související