Frýdlantská pohotovost zůstává i v novém roce v provozu

1. leden 2019

Lékařská pohotovostní služba na Frýdlantsku zůstává i v novém roce zachována. Změny v Nemocnici Frýdlant, která už před Vánoci přestala poskytovat akutní 24hodinovou péči včetně té chirurgické, se jí nedotkly. Pohotovost najdou pacienti v budově polikliniky naproti nemocnici v prostorách plicní ambulance.

Péči zajišťují místní praktičtí lékaři a specialisté a lékaři Krajské nemocnice Liberec. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Městského úřadu Frýdlant Martina Petrášková.

Pohotovost je otevřena ve všedních dnech od 18:00 do 21:00, v pátek už od 17:00. O víkendech a svátcích slouží lékaři od 09:00 do 18:00.

Zajištění lékařské pohotovostní služby převzala Krajská nemocnice v Liberci už od 1. července loňského roku. Soukromá Nemocnice Frýdlant ze skupiny EUC (dříve Euroclinicum) totiž kvůli nedostatku lékařů smlouvu s Libereckým krajem vypověděla.

Liberecký kraj v současné době jedná s vlastníky nemocnice o jejím odkoupení. Nemocnici by chtěl převzít do půl roku a obnovit tam i 24hodinovou péči. „Ten proces by měl být co nejrychlejší," řekl již dříve hejtman Martin Půta ze Starostovů pro Liberecký kraj.

Nemocnici Frýdlant koupila firma EUC v roce 2013. O dva roky později kvůli nedostatku lékařů uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala ve Frýdlantu fungovat akutní interní ambulance a nemocnice od té doby zajišťovala jen pohotovostní službu. S tou skončila v červnu a před Vánoci skončila i akutní chirurgie.

Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80. Z toho je ale 35 akutních, včetně lůžek JIP. Nemocnice chce nabízet jen plánované operace. Tomu ale zatím brání uzavření operačních sálů kvůli nedávné otravě krve u devíti operovaných pacientů. Příčiny přitom zatím nejsou jasné.

autor: Redakce ČRo Liberec | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související