Fico bude jako ústavní soudce pouze chráněn před svou skříní plnou kostlivců, říká Ladislav Snopko

28. leden 2019

Ladislav Snopko působil v politice řadu let. Jako slovenský ministr kultury stál ve vládě premiéra Milana Čiča a s nadhledem komentuje současnou legislativní i výkonnou garnituru ve své zemi a snahu bývalého předsedy vlády Roberta Fica stát se ústavním soudcem. „Je to složitá situace, protože Fico udělá vše, aby jím byl,“ říká.

Když se mu to povede, trochu se změní reálná politická situace, protože Ficův nástupce, pan Pellegrini, není jeho typ politika. Současný premiér není sám sebou. Stále ještě je pouze náhradník a myslím si, že ne vždy má na to, aby byl plnohodnotný politik a nebyl při tom Ficem. Takže si myslím, že Fico odejde k Ústavnímu soudu, tím Smer ztratí kouzlo pro své voliče, neboť je to strana jednoho muže. A pan Pellegrini se to bude pokoušet zvrátit a bude to zase strana jednoho muže. Nevím, jestli by se mu podařilo udělat ze Smeru normální stranu,“ dodává.

Archeolog, politik a bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko stál ve vládě „národného porozumenia“ vedené Milanem Čičem. Byl také zakladatelem fondu kultury Pro Slovakia a časopisu Profil súčasného výtvarného umenia.

Vysvětluje ještě, že pro Slováky by byl odchod Fica k Ústavnímu soudu z hlediska mravního principu špatná zpráva. Na druhou stranu by pravděpodobně už nezpůsobil žádnou další škodu.

Pokud se nestane předsedou ústaního soudu, což také hrozí, tak z úrovně funkce soudce bude pouze chráněný před obsahem své skříně plné kostlivců. Nemá to jiný důvod,“ říká otevřeně.

Týden co týden se na Slovensku otevírají nové Pandořiny skříňky a ven vylézají démoni.
Ladislav Snopko

Podle exministra je možné, že bude pro bývalého premiéra způsob, jakým vykonával svoji funkci, stále větším problémem. „Jeho éra je poznamenaná korupcí a dokonce i nájemnou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Muže, který se snažil rozkrýt některé politické kauzy,“ uvádí a komentuje posun vyšetřování:

Politika je egocentrická profese, říká Marek Najbrt

Marek Najbrt

Režisér Marek Najbrt stojí za společensko-satirickým projektem Kancelář Blaník a jak říká, je člověk politický a zajímá se o to, jakým směrem, kam a pod jakou taktovkou společnost směřuje. „Potřebuji reagovat jako občan i jako tvůrce a podněty se objevují pořád,“ říká. 

Takřka týden co týden se otevírají Pandořiny skříňky. Ven vylézají démoni. Je otázka, co s nimi uděláme jako veřejnost, jako voliči a jako politici, protože opozice není zformovaná tak, aby mohla v klidu převzít moc,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Ladislavem Snopkem. Dozvíte se více o politické sféře a kontroverzích sousední země.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související