EU už má brexitu plné zuby, ale Brity z Unie jen tak nevykopne, věří komentátor Houska

9. září 2019

Brexitové peripetie v ostrovním království pokračují. Parlament teď schválil zákon, který má zabránit odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody. Odvrátí tato norma tvrdý brexit? A jaké možnosti má premiér Boris Johnson?

Čtěte také

„Premiér Johnson je muž z trochu jiného těsta než jeho předchůdkyně Theresa Mayová. Ale pokud bych měl zvolit jednu variantu, tak bych řekl, že asi dojde na další odklad brexitu,“ uvádí v pořadu Pro a proti komentátor Hospodářských novin Ondřej Houska.

Podle průzkumů veřejného mínění premiérova pozice neoslabuje. „Zatím voliči neutíkají od konzervativní strany a Johnson by začal oslabovat asi až v momentu, kdy by nesplnil to, co slíbil, tedy vyvést Británii z EU k 31. říjnu.“

Určitě to nebude EU, která vykopne Brity proti jejich vůli... Ale z Downing Street zaznívají hlasy, že Boris Johnson možná nebude zákon respektovat. Stačí, když v Bruselu zažádá o odklad, ale bude se chovat proti všem pravidlům Unie jako je nerespektování evropských zájmů. Tak přinutí ostatní, aby nesouhlasili s britskou žádostí o odklad. To by bylo legální, ale těch variant je strašné množství.
Ondřej Houska

Komentátor věří, že si Johnson ani nepřeje dohodu a spořádaný brexit. „Protože se tím chce zbavit hrozby Nigela Farrage a jeho strany... Jde jen o to, jestli se podaří parlamentu (premiéra) přinutit k odkladu brexitu, nebo ne.“ 

„Evropská unie už toho má plné zuby. Britové si před třemi roky odhlasovali brexit..., ale od té doby nebyli schopni říci, co z jejich pohledu znamená a jak ho udělat. Evropa má i jiné úkoly než zabývat se vnitropolitickou situací Velké Británie,“ připomíná Ondřej Houska.

Ego, ješitnost, národní zájmy...

„Můžou se sice stát zázraky, ale situace Johnsona je velice svízelná. Zvlášť po minulém týdnu, kdy ztratil většinu v parlamentu, který odmítl tvrdý brexit,“ dodává Lukáš Sedláček ze vzdělávacího institutu ELAI. 

Johnson prý přichází o své partajní členy proto, že ti mají pocit, že se dost nevěnuje jednáním. „Spíš připravuje Británii na tvrdý brexit a politikaří místo toho, aby trávil den a noc v Bruselu a vyjednával možnosti spořádaného vystoupení z EU.“

Pozice Borise Johnsona je velice nepříjemná: hraje o čas a ten nehraje v jeho prospěch. Prohlásil, že nebude žádat o prodloužení termínu brexitu a radši by byl mrtev. Takže pokud to nesplní..., bude trochu pro posměch... Nebude pak vnímán jako silný vůdce a Jeremy Corbyn s labouristy může získat větší sympatie voličů.
Lukáš Sedláček

Čtěte také

Pokud se Johnsonovi nepodaří vyvolat předčasné volby, tak další nejlepší variantou je dosáhnout dohody do 31. října.

„Kdyby to dohodl, tak je velice oblíben a má značné politické body. Jsme ale svědky toho, kdy je ve hře velmi mnoho příčin jako lidská ega, ješitnost, národní zájmy, všechno se to mísí dohromady.“

„Johnson je v pozici, že se mu musí něco podařit. Otázka je, jestli by riskoval odchod bez dohody, který by mu mohl politicky pomoci, ale za cenu poklesu britské ekonomiky... Je také možnost že EU termín pro odchod neprodlouží a dá Británii nějaké ultimátum,“ odhaduje Lukáš Sedláček.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Pro a Proti. Ptala se Karolína Koubová.

Související