Environmentální žal mě dostal do paralýzy, pomohla mi až nová kniha, říká spisovatelka Viktorie Hanišová

23. červen 2021

„Environmentálními tématy se aktivně i pasivně dlouhodobě zabývám, tak mě napadlo, že by bylo fajn něčím přispět. Aby to nebyla pouze cizí literatura, ale i původní česká literatura,“ říká spisovatelka a překladatelka Viktorie Hanišová. V edici Klimax nakladatelství Host jí vyšla nová publikace Beton a hlína – Rozhovory o šetrnosti a udržitelnosti ve městě. Nabízí třináct rozhovorů s lidmi z větších českých měst, kteří se rozhodli upravit svůj život udržitelnějším způsobem.

„Poslouchala jsem názory lidí, kteří jdou na nějaký udržitelný způsob života z různých směrů, a tak jsem vlastně zjistila, že spousta věcí, co dělám, mi přestává dávat smysl. Nechci být radikální, bydlím v Praze a musím nějakým způsobem fungovat ve společnosti, ale například čím dál míň mi dává smysl chodit do supermarketu a nakupovat věci v plastových kelímcích,“ vysvětluje Hanišová.

Kniha Viktorie Hanišové Beton a hlína – Rozhovory o šetrnosti a udržitelnosti ve městě

Jak se sama autorka vypořádala s úzkostí z aktuálního stavu naší planety? „Environmentální žal mě na pár let docela semlel. Byla jsem v takové paralýze, že nic nemá smysl. I díky té knize jsem se z toho nějakým způsobem vymanila. Nechci říct, že bych byla úplně v pohodě, ale je to lepší. Člověk se může nějakým způsobem zapojit. Konkrétně ve městech jsou to komunitní projekty typu komunitní zahrada, tím se dají udělat velké změny, nebo si zařídit kompost na dvorku. Mám pocit, že když se člověk vrhne do několika takových aktivit, tak to strašně pomůže, protože za sebou vidí výsledek,“ uzavírá spisovatelka.

Viktorie také doporučuje výpočet vlastní uhlíkové stopy na internetu. Vyzkoušet si ho můžete například na webové stránce www.uhlikovastopa.cz a použít můžete i kalkulačku uhlíkové stopy v článku iRozhlasu souvisejícím se sociologickým výzkumem Rozděleni klimatem.

Jaké téma zvolila spisovatelka Viktorie Hanišová pro svůj další román? Na co se teď těší? A které tituly doporučuje k četbě? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související