Dnešní děti jsou ochuzené o dobrodružství. I ten tělocvik mají vykostěný, stýská si spoluzakladatel fondu

7. březen 2024

Vzrušující a neobvyklé zážitky, díky kterým se dostáváme za hranici osobního komfortu, pomalu mizí ze životů našich dětí, tvrdí Aleš Pokorný, spoluzakladatel Nadačního fondu dobrodružné výchovy v přírodě. „Všimli jsme si, že dobrodružství mizí nejen ze škol, ale i z různých sportovních a dětských oddílů, dokonce i z těch skautských. Všechny totiž svazuje čím dál větší strach, že se něco může stát.“

Strach podle něj ve společnosti narostl do takových rozměrů, že od pořádání dobrodružných aktivit odrazuje i organizace, které to dřív dělaly zcela přirozeně. 

Aleš Pokorný, spoluzakladatel Nadačního fondu dobrodružné výchovy v přírodě

Pro srovnání vzpomíná Aleš Pokorný na dobu svého dětství a dospívání: „My jsme třeba vyráželi na celodenní hřebenovou túru na běžkách, kdy bylo vidět maximálně od tyče k tyči. Byl s námi učitel a vůbec nebyla debata o tom, jestli půjdeme, nebo ne. Bylo to normální a přirozené.“

Dnešní dobu naproti tomu obavy svazují už natolik, že je vykostěný“ i obyčejný školní tělocvik. „Kdo se ,pustí‘ s dětmi na hrazdu, na skok přes koně a podobně? Věci dřív běžné se nevyučují kvůli riziku nějaké nehody. Každá nehoda se totiž pak musí velmi dalekosáhle řešit a vyplňovat množství papírů,“ přibližuje Pokorný.

Navíc to bude mít nepříjemnou dohru – ať už ze strany rodičů, vedení školy, nebo zřizovatele, a dokonce i inspekce. Proto ten strach roste,“ dodává.

Čtěte také

Jako příčinu vidí jednak tlak rodičů, ale i vnitřní bariéry, které si sami stavíme: „Raději některé věci dělat nebudeme, protože hrozí nějaké riziko. Ale i riziko je přece dobrodružstvím. Je to ta chuť objevovat nové věci.“

Spoluzakladatel nadačního fondu, který dětská dobrodružství podporuje, je také přesvědčený, že když do výchovy a vzdělávání znovu vrátíme skutečné dobrodružství, které se pojí – ať se nám to líbí, nebo ne – i s rizikem, vyroste nám generace odvážných lidí, kteří se nebojí občas zariskovat. Bez toho zůstane společnost stát na místě.

Jak nadační fond podporuje dobrodružnou výchovu? Poslechněte si celé Hovory Tatiany Čabákové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.