Dělníci dokončili opravu fasády mírovské věznice. Původní hrad je významnou památkou z 12. století

5. listopad 2017

Patnáct let. Tolik času stráví odsouzený průměrně za plotem s ostnatým drátem mírovského vězení na Šumpersku. Protože je tamní hrad historickou památkou, každá oprava se prodraží a hlavně protáhne. Jednu tam teď dělníci dokončili.

Třináctipatrové lešení obléhalo kvůli opravám fasády mírovskou věznici. Řemeslníci teď práce za čytři a půl milionu korun dokončili. Aktuálně pokračují ve vnitřních prostorách. Například kameníci čistí historické portály. Hrad je totiž významnou památkou z poloviny 12. století.

Strážný odemyká jednu z mnoha bran v areálu mírovské věznice. Tahle vede na hradby. Chodník široký něco přes metr spojuje věže. Na nich stojí ozbrojení muži. A o kus dál za nimi se tyčí obvodové zdi se zamřížovanými okny. Fasáda má jasnou červenohnědou barvu.

„Tady vidíte, o jak velkou plochu se jedná. Oprava nejen z estetického hlediska přispěla k tomu, aby objekt vypadal opravdu tak, jak historická stavba vypadat má. Ale i z bezpečnostního hlediska je to pro příslušníky, kteří střeží objekt, podstatně přehlednější," vysvětluje mi mluvčí vězení Roman Mišák. Přicházíme k části, ve které si mimo jiné odpykávají odsouzení ty nejpřísnější tresty.

„Cely, které přímo sousedily se staveništěm, to znamená, že kolem oken bylo lešení, byly ve větší míře přestěhovány v rámci věznice Mírov. Ale 22 odsouzených bylo rozvezeno do ostatních věznic stejného typu v České republice," říká Mišák.

Veškeré úpravy musí odsouhlasit památkáři. Historie hradu totiž sahá do poloviny 12. století. To vylučuje některé moderní stavební postupy. Klasicky s kladívkem v ruce tak například pracuje i kameník Zbyšek Fryčák, který si uvědomuje, že ve věznici je všechno o něco složitější.

„Musíme se přizpůsobit. Nemůžeme se tu pohybovat volně, jak je nám libo. To nás trochu zdržuje. Teď čistíme pískovcový portál poblíž dílen a údržby," říká.

Některé vnitřní části opravují vězni sami. Vedení se v budoucnu chystá rekonstruovat věž.

autor: ahe
Spustit audio