Co vám ve skutečnosti dala škola, kromě stresu a strachu ze zkoušek? Vzdělávání potřebuje změnu

14. prosinec 2021

„Na krizovém poradenském chatu bylo časté téma strach ze zkoušek,“ říká v Balancu sociální pracovník, krizový intervent a psychoterapeut ve výcviku Jan Vališ. Škola umí s psychikou pěkně zamávat, společně s rodiči někdy velmi tlačí na výkon a neuspět u zkoušky působí jako fatální hrozba. Přitom ne každá škola učí věci, které jsou pro studující užitečné. Chyba není příležitost se něco naučit lépe, ale problém. Jak proplout školním prostředím a zachovat si duševní pohodu?

„Když vás téma výuky nebaví, je dobré, aby vás alespoň neštvalo.“ Jan Vališ si myslí, že výuka by měla být zábavná a zajímavá. Ne na úkor smyslu, u zdánlivě abstraktních témat je důležité vysvětlit, proč se je máme učit, k čemu nám jednou budou.

Čtěte také

Když má celá třída špatné známky, je to spíše vizitka vyučujícího než neschopnost studentů. Tupé biflování a opakování sděleného člověka nerozvíjí. I když je samozřejmě řada věcí, které si prostě musíme zapamatovat. Ve výuce ale chybí, kromě lepší formy, také obsah. Složenkami se už dnes neplatí, ale jak zpracovat daně nebo posoudit pracovní smlouvu, nás mnohé školy neučily.

„K čemu je, když si pamatujeme historická data, když nevíme, k čemu události vedly?“ Ve výuce chybí třeba mediální výchova, praktické věci, které se budou v životě hodit. Rozvoj kritického myšlení, ale také práce s emocemi, navazování a udržování vztahů a příprava na budoucí povolání. Obecně dovednosti a znalosti, které podporují rozvoj člověka, empatii a sounáležitost.

Poslechněte si celý rozhovor o mezerách ve školství, strachu ze zkoušek, známkování a tlaku na výkon.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.