Co je na chirurgii tak přitažlivé? „To, že hned vidíte výsledek a to je něco jako droga,“ soudí profesor Zdeněk Krška

26. březen 2024

Jak se stát chirurgem? „Musíte mít vztah k manuální práci a medicíně. A když k tomu ještě máte od pánaboha naděleno, tak je to skvělý obor,“ tvrdí odborník. Co je na chirurgii nejtěžší? Lze být na operačním sále s člověkem, ke kterému nemáte vztah? Jak je na tom ve srovnání se světem naše chirurgie? Budou chirurgové nahrazeni roboty? Kdy a proč se stal skautem? Proč chytá ryby a zase je pouští zpět? A co by si moc přál? 

Co je na chirurgie tak přitažlivé? „Hned vidíte výsledek. Já hned vidím, jestli jsem zastavil krvácení nebo odstranil napadený orgán. A to je jako droga. Studentům a studentkám říkám, ať přijdou na sály. Buď je to chytne, nebo ne. Bohužel lidí, kteří chtějí pracovat manuálně, ubývá,“ říká s povzdechem.

O budoucí chirurgickou generaci má proto obavy. „Mizí manuální zručnost, protože na počítači se ji nenaučíte. Přesto si myslím, že vždycky budou fandové, kteří to budou dělat, protože život s chirurgií je dobrý. Máte pocit, že děláte něco konkrétního a nemusíte mít potom už moc koníčků, protože děláte smysluplnou a dobrou práci. A to je fajn.“

Existuje ještě vůbec něco, co dokáže Zdeňka Kršku i po letech praxe překvapit? „Překvapí mě ledacos, co už jsem viděl stokrát, akorát si na to nepamatuju,“ směje se uznávaný profesor a pak zvážní. „Mění se charakter nádorů a přibývá úrazů, které dřív nebyly. Stále jsou věci, které mě dokážou překvapit.“

Například v souvislosti se střelbou na FF UK v prosinci 2023. „To byl styl poranění, která se běžně nevídají. Nebo z ghett v Jihoafrické republice. Jako každý člověk si na to nezvyknu a musím se s tím vyrovnat. Dát si panáka? To bych se upil k smrti. Co mě nabíjí, je nový pacient. Začnete řešit nový problém a jdete pracovat dál,“ přidává svůj recept přednosta 1. chirurgické kliniky 1. LF UK Zdeněk Krška.

autoři: Tereza Bebarová , eh
Spustit audio

Související