Cizinci skupují půdu v pohraničí

5. duben 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Zemědělci hospodařící v oblastech sousedících s Rakouskem a Německem bijí na poplach. Půdu v jejich regionech prý čím dál intenzivněji skupují cizinci. Přestože to oficiálně není možné, sedláci ze západní Evropy našli způsoby, jak naše zákony obcházet. Jaká je situace na jižní Moravě, zjišťovala Hana Ondryášová.

Rakouští sedláci založí společnost s ručením omezeným, kde se stane jednatelem Čech. Ten posléze firmu opustí. To je prý typický způsob, jakým přicházejí cizinci k české půdě. Podle odhadu našich zemědělců jich takto doposud skončilo v zahraničním držení jen na Znojemsku 900 ha a prý bude hůř.

Zemědělci: Tak, jak ta situace vypadá, tak zřejmě ta plocha se bude neustále zvyšovat, protože tyto firmy mají najaté právníky, kteří jim zjišťují parcely a nabízí těm stávajícím vlastníkům prostě peníze a okamžitě to od nich odkupují.

Jedním z rakouských pěstitelů, který rozšířil svoje aktivity také na české území, je Michael Paty Fünfkirchen. Pole obdělává na nejenom v rakouském Stutnhofu, ale také v Březí na Mikulovsku. Tvrdí, že byl do ČR více méně pozván.

Michael Paty Fünfkirchen: V roce 1992 začala z iniciativy Ministerstva zemědělství v Praze spolupráce mezi Českem a Rakouskem kvůli ekozemědělství. Čirou náhodou působím ve Stutnhofu těsně u moravských hranic,a tak jsem svoje aktivity rozšířil i těsně za druhou stranu hranice. To je celá historie.

Českým zemědělců v okolí se však přítomnost Michaela Paty Fünfkirchena v tuzemsku nelíbí. Údajně hospodaří nejenom na pronajaté půdě, některé pozemky si přes své české společníky prý už i koupil. Například Zdeňkovi Šebestovi je trnem v oku také skutečnost, že si Paty Fünfkirchen vymohl možnost překračovat česko-rakouskou hranici v místě, kde žádný oficiální hraniční přechod neleží.

Zdeněk Šebesta: Mně by nevadilo, kdyby tento občan bydlel nebo trvale žil na území republiky a měl stejné podmínky k podnikání tak, jak mám já, protože vlastně on porušuje zákony této země, protože si svobodně a volně kdykoliv přejde státní hranici.

Michael Paty Fünfkirchen si je názoru svých českých kolegů vědom. Věří, že časem přijdou na chuť, jak jím propagovanému biologickému zemědělství, tak také jemu samotnému.

Michael Paty Fünfkirchen: Jak víte, v Česku není moc malých zemědělských podniků. Rozumím, že se těm velkým moc nelíbím. Objevuje se samozřejmě také závist, o tom není pochyb. Svou roli sehrává také politika., ale to je také v Rakousku, to je všude, to je úplně normální.

Cizinců zkupujících českou půdu přibývá. Kvůli špatné finanční situaci jim prý naši zemědělci nemohou konkurovat. Může to s námi dopadnout špatně, tvrdí další z nich.

Zemědělci: Jestli to tedy nebude do budoucna zahraničně rukovat, tím pádem jako podnikatele to pro nás nemá žádnou perspektivu.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autoři: hon , mta
Spustit audio

Více z pořadu