Cítit báseň v páteři

28. listopad 2015

K 45. narozeninám básníka a redaktora časopisu a nakladatelství Host Martina Stöhra připravil Zdeněk Grmolec.

Poslouchejte na Vltavě 28. listopadu 2015 v 17:45.


Posluchači, kteří mají rádi poezii nesklouzávající pouze po povrchu, ale poezii složitou, plnou reflexí současného světa, si přijdou na své. Martin Stöhr je básníkem patřícím ke generaci dnešních čtyřicátníků, narodil se 2. prosince 1970 ve Zlíně. Po absolvování Střední průmyslové školy stavební v tehdejším Gottwaldově vstoupil na Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a studoval zde obor český jazyk-výtvarná výchova, následně pak učitelství výtvarné výchovy pro základní umělecké školy. Od roku 1997 působí jako redaktor brněnské literární revue a nakladatelství Host. Za sbírku Přechodná bydliště obdržel v roce 2005 Cenu Jana Skácela. Před touto sbírkou vydal básnické sbírky Teď noci (1995) a Hodina Hora (1998).

Pořad o poezii Martina Stöhra nazval jeho autor Zdeněk Grmolec Cítit báseň v páteři. Název odkazuje k samotnému Stöhrovu výroku pronesenému v rozhovoru, který s ním vedla Gabriela Březovská. V pořadu jde především o postižení vnitřního světa básníka. Do malé studie o jeho poezii vstupují úryvky rozhovoru, které korespondují s tím, o čem se píše ve studii. V devadesátých letech byl Martin Stöhr řazen do proudu spirituální poezie. Objevují se zde venkovské motivy, různě se proplétající s motivy náboženskými. Básníkův vztah k Bohu se ale v básních vydaných již v jednadvacátém století proměňuje a problematizuje.

03518530.jpeg

Významným mezníkem v životě Martina Stöhra byl přechod ze Zlína do Brna. Brno zanechalo v jeho poezii výraznou stopu. Jeho zatím poslední vydanou sbírkou je Smích ze snu (2012).

Verše Martina Stöhra jsou nápadité, originální svými obrazy a pojetím neustále se proměňující reality, básník nachází krásu i ve všedním životě, tím je jeho poezie velmi cenná. Několik básní, které zazní v druhé části pořadu, jsou toho dokladem.


Rozhovor vedla: Gabriela BřezovskáPřipravil: Zdeněk GrmolecDramaturgie: Alena BlažejovskáRežie: Radim Nejedlý

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Zdeněk Grmolec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.