Chcete, snažíte se, a nejde to – potíže s ovládáním vlastního pohybu a parkinsonismus

15. únor 2024

Chcete plynule vstoupit na pojízdné schody nebo třeba vykročit na zelenou na přechodu, a ono ne a ne… Doslova to nejde, nechodí, nelze se rozhýbat, rozchodit, učinit první krok, jak bychom si přáli. Tomu se říká zamrznutí, freezing. Společně například s třesem, měnícím se postojem těla nebo strnulou mimikou mohou být příznaky parkinsonismu.

Zjednodušená neurologická podstata Parkinsonovy choroby praví, že mozku chybí dopamin potřebný v těle právě i k uskutečnění zamýšleného pohybu. O dopaminu ovšem slýcháme i v souvislosti s psychikou a psychiatrií. A dost možná právě proto stres, nervozita a vědomost svých obtíží pacienta ještě více ochromí. 

Pořádně vyšetřit znamená i velmi dobře se dívat

„Neurolog musí vyšetření stavět především na svém pohledu, na sledování reakcí, odpovědí pacienta na stanovené diagnostické podněty a stimuly, tedy na klinické diagnostice včetně rozhovoru, nabrání anamnézy,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Vaštík. Doslova už ve dveřích ordinace tedy nesmí diagnostik přehlédnout žádný projev či odchylku od normy v postoji, v chůzi či v úkonech vyšetřovaného.

Například zobrazovací metody jsou sice vhodné pro vyloučení různých dalších možných příčin potíží, na rozdíl od jiných diagnóz ale u parkinsonismu neukazují vysloveně typické nálezy.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio