Český baseballista Prokop bude hrát v Japonsku. ‚Je to úplně jiná kultura. Jsem nervózní, ale těším se,‘ říká

20. únor 2024

K 21. narozeninám dostal baseballista Milan Prokop předčasný dárek a věří, že ho profesionální angažmá v Japonsku zase posune blíž ke splnění snu. S podpisem smlouvy v Kanagawě ale mladý český reprezentant trochu váhal.

„Trvalo mi v podstatě patnáct let hraní baseballu se k této příležitosti dostat. A když to přišlo, tak v období, kdy jsem to upřímně nečekal, jelikož jsem byl po drobném zranění. Volal mi i Kuba Sládek, což byl vlastně první Čech, který hrál v Japonsku někdy před dvanácti lety, mám pocit,“ popisuje mladý baseballista cestu k japonskému angažmá.

Prokop je historicky teprve druhým baseballistou z Česka, který si v Japonsku zahraje některou z tamních soutěží.

„Když bych to měl přiblížit, tak NPB je v podstatě ta nejvyšší liga, která má hlavní a farmářský tým, kde se rozehrávají mladí talenti. A pak je tady liga, kterou budu hrát já, což je nezávislá liga. Takže jde nazvat druhou třetí ligou,“ říká nový vnitřní polař týmu Kanagawa Future Dreams, který nedávno oslavil 21. narozeniny.

Do Japonska Prokop vyráží začátkem března, proto už pomalu balí, stále shání informace a věří, že se tam i jeho poslední obavy rychle rozptýlí. 

Tohle je liga, ze které si týmy z nejvyšší ligy draftují a vybírají hráče do svých farem, případě rovnou do hlavních týmů. Takže jde o takovou přestupní stanici. Japonsko je úplně jiná kultura a bude to o něčem jiném než třeba Amerika, která je nám bližší, takže z toho jsem lehce nervózní, abych se přiznal. Ale těším se,“ vysvětluje.

Prokop už má s odloučením od rodiny a kamarádů zkušenosti. V minulosti studoval střední školu také v USA a stihl i tři semestry na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Studium tam ale teď musel přerušit, protože jeho obor dálkově studovat nejde a výjimku od vedení nedostal. Angažmá v zemi, kde si v dresu národního týmu zahrál World Baseball Classic a poznal, jak je tam baseball neskutečně populární, mu za to stojí.

Nová kultura 

„Nechtěl bych, aby to znělo, že se mi tam nechce. To vůbec ne, jenom ta japonská kultura mi nikdy dříve nebyla blízká. I díky účasti na World Baseball Classic jsem zjistil, že je to tam vlastně super, že je to skvělý, že ti lidi jsou velice hodní, takže v podstatě se není čeho bát. Přeji si, aby všechno bylo v pořádku a nedošlo k nějakým zbytečným komplikacím,“ doufá Prokop.

Český baseballista nepatří mezi milovníky asijské kuchyně. Třeba se to ale během jeho angažmá v Kanagawě změní.

autoři: Jakub Kanta , klh
Spustit audio

Související

Sledujte nás