Češi si zvykli mít místo penzijního připojištění byt, říká Borovka, šéf stavební skupiny Vinci

23. leden 2024

Stavebnictví se loni příliš nedařilo. A to i přes to, že je momentálně v Česku rozestavěno nejvíc silnic a dálnic za poslední desítky let a vláda do nich loni a letos investuje celkem 150 miliard korun. 

Kvůli dražším vstupům, jako jsou energie a materiály, ale i vyšším úrokovým sazbám hypoték, se totiž na druhou stranu omezily investice do staveb ze strany některých měst, obcí a soukromých developerů v části takzvaného pozemního stavitelství. Tedy do nových budov, bytů, průmyslových hal i rekonstrukcí domů.

Čtěte také

Podle Martina Borovky, generálního ředitele největší stavební firmy u nás a na Slovensku Vinci Construction CS, se dá letos čekat alespoň mírné oživení.

„Dopravní stavitelství je, řekněme, na svém maximu a budeme rádi, když proinvestiční politika vlády, krajů, regionů a měst bude pokračovat. Očekávám lehké oživení z hlediska pozemního stavitelství, protože ceny hypoték trochu klesají. Možná je i nálada ve společnosti už trochu jiná,“ říká v rozhovoru pro pořad Peníze a vliv Českého rozhlasu Plus. Podle něj jsou investoři optimističtější, a to i díky poklesu cen energií.

Developeři dupli na brzdu

Za loňskými horšími výsledky ve stavebnictví stojí podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jiřího Nouzy ale i vyšší srovnávací základna z roku 2022, kdy se odvětví naopak dařilo. A také potíže výrobců stavebních hmot. „U nich byl loni pokles výroby o 20 až 30 procent, takže to celkově bude propad,” vypočítává Nouza.

Čtěte také

Také on vidí dupnutí na brzdu hlavně u soukromých developerů. „Oživení by mohlo přijít ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí,“ očekává Nouza s tím, že záležet bude hodně na centrální bance, jak rychle budou klesat úrokové sazby.

Podporu stavebnictví by mohl přinést i nový stavební zákon, který po letech příprav začal platit letos v lednu. Jeho klíčová část – vznik portálu stavebníka – má pak platit od července. Zjednodušit se má povolování staveb a stavební řízení se má digitalizovat.

Podle Borovky ale efekt nebude vidět v krátké době. „Lepší to bude, ale třeba až za tři roky,“ očekává u povolování staveb Borovka.

Pokud jde o portál stavebníka, tak nevěří, že skutečně bude fungovat v červenci.

„Tím se samozřejmě trochu zablokuje fungování celého nového stavebního zákona, protože v něm jsou různé mechanismy s portálem stavebníka už provázány. Takže úřady budou zmatené, protože nebudou vědět, co mají dělat. Podle mě teď tvrdit, že to bude 1. července funkční, nejde. Možná první leden 2025 je to správné datum, kdy by to mohlo začít fungovat,” očekává šéf Vinci Construction CS.

Čtěte také

Pokud se zkrátí lhůty pro povolování staveb, které u nás dosahovaly u velkých projektů i kolem deseti let, na očekávané zhruba čtyři roky, mohlo by se to promítnout i do výsledných cen bytů.

Podle Borovky se v Česku nyní nestaví metr čtvereční dráž než jinde, cenu ale zvyšuje dlouhé čekání na povolení, ale i další specifické náklady developerů, například na přípravu pozemků.

„Když se podívám na Francii, územní přípravu neplatí developer, ale stát, město, případně nějaká regionální rozvojová agentura. A u nás jsme si zvykli, že developer má platit všechno a zároveň má platit i kompenzace městům a obcím. To se každému líbí. Jenže co ten developer udělá? Promítne si to všechno do cen, přidá náklady za naše stavební práce a pak to prodává,“ vysvětluje Borovka.

Lidé mají také podle něj nereálnou představu, že každý musí vlastnit byt. I proto, aby se zabezpečil do důchodu.

Proč jsou byty u nás tak drahé? Jak se v posledních letech změnilo prostředí ve stavebnictví? Nejen na tyto otázky najdete odpovědi v pořadu Peníze a vliv Jany Klímové.

Spustit audio

Související