Češi se ve vesmírném závodě neztratí. Nově budou dodávat zařízení pro evropskou raketu Ariane 6

17. listopad 2020

Česká společnost SAB Aerospace se bude podílet na dalším rozvoji evropského vesmírného programu. Bude dodávat zařízení pro raketu Ariane 6 Evropské vesmírné agentury. Díky „sequenceru“, na kterém pracuje s dalšími dvěma firmami, budou moct rakety na oběžné dráze bezpečně vypustit až desítky satelitů naráz.

„Když raketa dřív nesla dvě nebo čtyři družice, byla schopná si vypuštění řídit svým vlastním počítačem. Když už tam ale máte desítky družic, není to počítač schopný zvládnout, pak mezi něj dáváte takzvaný sequencer, ‚mozek‘, který dostane od počítače rakety signál, že může začít vypouštět,“ popisuje Petr Kapoun.

Sequencer pak danou sekvenci sám zahájí. Jeho přínos je především v tom, že družice nejsou řízeny jediným počítačem naráz, každá místo toho dostane vlastní výpočetní jednotku.

Čtěte také

„To je jeden z důvodů, proč jsme v tomto tendru zvítězili,“ potvrzuje Petr Kapoun. „Přirovnáváme to k jakési šuplíkové metodě. Představte si skříň s dešti šuplíky nad sebou, každý šuplík ovládá tři až čtyři satelity.“

Tento systém má hned dvě výhody. Zaprvé, ať už poletí 20, 30, nebo třeba 50 družic, o všechny se „postará“ jediné zařízení – pouze se bude měnit počet jeho „šuplíků“. A zadruhé? I kdyby jeden šuplík selhal, ostatní šuplíky svou práci dokončí. Celý systém tak mimo jiné výrazně šetří náklady, například značnou úsporou energie.

České vesmírné zázemí

Češi se podle Petra Kapouna v celosvětovém vesmírném závodu rozhodně neztratí. Byť, jak s nadsázkou říká, jako by Západ doufal, že nás přesvědčí o opaku. „Máme tu obrovské zázemí a historii v leteckém průmyslu. Krok do vesmírného průmyslu už tak není příliš velký, jde jen o drobné know-how,“ domnívá se.

„Vzdělávání na technických univerzitách je také na perfektní úrovni,“ uzavírá Petr Kapoun, ředitel SAB Aerospace.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související