Červené propisky – novinka u letošních komunálních voleb v Jablonci

6. říjen 2018 18:17

Volební komise v Jablonci nad Nisou mají k dispozici několik malých, ale velmi důležitých věcí. Jde o červené propisky a neonové zvýrazňovače.

Tento zdánlivě malý detail může podle vedení jabloneckého magistrátu velmi pomoci správnému sčítání volebních hlasů. Díky barevným tužkám totiž nebude možné výsledky ovlivňovat.

Měly by zabránit i tomu, aby se při sčítání chybovalo. Kromě uren a obálek si tak zapisovatelé vyzvedli už před začátkem voleb na radnici i tyto speciální kancelářské potřeby. „V letošním roce jsme dali na doporučení ministerstva vnitra, že ke sčítání by měly být použity červené propisky – to proto, aby se předešlo možným manipulacím s těmi hlasovacími lístky.“

Až budou komise sčítat hlasy, nikdo nebude moci žádné křížky přidávat či škrtat. Původní zápis bude psán jen modře. O nápadu s červenými propiskami se v Jablonci debatovalo ještě předtím, než ministerstvo vydalo doporučení. Novinkou v Jablonci jsou i neonové zvýrazňovače. „Zakřížkovaná políčka by se měla zvýrazňovat i zvýrazňovačem, aby při sčítání nebylo na nic zapomenuto,“ doplňuje Řeháček. Podle něj se v minulosti napříč republikou občas stávalo, že volební komise chybovaly. Podrobnosti si poslechněte v přiložené reportáži.

Spustit audio