Časté suplování a bývalý ředitel stále ve vedení. Rodiče si stěžují na situaci v tršické škole

Rodiče dětí, které chodí na základní školu v Tršicích na Olomoucku, si stěžují na dočasné vedení školy. Vadí jim, že v něm zůstává někdejší ředitel Jaromír Vachutka. V minulosti nařkl ze sexuálního obtěžování prvňáků jejich učitelku. To se u soudu ale nepotvrdilo a škola od té doby stále hledá nového ředitele. Někteří rodiče teď dokonce zvažují, že své děti přehlásí do jiné školy.

Jen silnice dělí tršickou školu a jeden z místních obchodů. V jeho výloze visí modrobílý plakát, který vyzývá trojici učitelů, aby ze školy odešli. Mezi nimi i někdejšího ředitele Jaromíra Vachutku. S výzvou souhlasí třeba matka jedné z žákyň, Dagmar Tečová.

„Z mého pohledu se v té škole bohužel nic nezměnilo. Pan ředitel dál sedí tam, kde seděl, jenom se mu změnila cedulka na dveřích, a bývalá paní zástupkyně je statutárním zástupcem školy. Takže škole vládnou pořád ti samí lidé v tom samém stylu, jak bylo zvykem,“ říká.

Spolu se skupinou rodičů se proti Vachutkovi postavila, když propustil učitelku kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování dětí. To se však neprokázalo. Vachutkovi v prosinci skončilo funkční období a vedením školy stačil pověřit svou někdejší zástupkyni Veroniku Hulovou.

Nový ředitel má nastoupit v březnu

„Je ve vedení školy, takže má potřebné informace, a vím, že je to osoba, která by mohla tu dobu dvou měsíců zvládnout. Na druhou stranu paní zástupkyně chtěla, abych jí s tím pomáhal, protože ví, co to všechno obnáší,“ vysvětluje bývalý ředitel Jaromír Vachutka.

Podle něj to bylo logické řešení, protože v březnu má nastoupit nový ředitel. Jenže někteří rodiče si na dočasné vedení stěžují. Vadí jim častá suplování důležitých předmětů i napjatá atmosféra. „Ideální situace to určitě není. Syn půjde na druhý stupeň a máme z toho obavy, proto zvažujeme přestup na jinou školu,“ říká Stanislav Záděra.

Statutární zástupkyně Hulová tvrdí, že přímo za ní žádní rodiče nepřišli. Suplování vysvětluje dvěma dlouhodobě nemocnými učitelkami. Pár pedagogů jí stále chybí, ale zástupy na klíčové předměty už podle svých slov našla. „Na konci listopadu se nám podařilo najít kvalifikovanou vyučující českého jazyka, která převzala téměř všechny hodiny, a od ledna se také podařilo zajistit kvalifikovanou vyučující pro hodiny dějepisu,“ uvedla Hulová.

Do budoucna je prý ochotná s rodiči problémy řešit.

autor: ahe
Spustit audio