Biologické odpady se dají také recyklovat

18. květen 2007
Seriál týdne

Příroda je nádherná. Každý si ji rád užívá v parku, nebo jen tak doma na zahradě, nebo poblíž svého paneláku či činžáku. Jenže, aby se nám příroda v našem okolí líbila, musí ji neustále někdo upravovat a z takové úpravy často vzniká odpad, přesněji bioodpad. Co s ním? Nebojte se, i příroda se může recyklovat.

"Sbíráme na devadesáti stanovištích bioodpady do kubíkových kontejnerů, které jsou přistavovány každý měsíc, téměř na celém území města. Dále tuto službu rozšiřujeme o přistavování malých 120litrových nádob na kompostování v rodinných domcích. V loňském roce jsme takto vybavili 150 domácností, letos to budeme rozšiřovat opět o 150 domácností, které budou mít nádoby na třídění bioodpadu," říká Tomáš Reisig z Technických služeb města Chomutova.

"Informace o rozmisťování všech nádob máme na našich internetových stránkách, potom je dáváme do městského tisku a většinou to bývá i na těch nádobách," dodává Tomáš Reisig s tím, že v Chomutově se prý inspirovali Prahou.

"Dohromady je to asi 230 hektarů městské zeleně, což je v hlavním městě také neobvyklé. To znamená, že to neobhospodařují samotní zaměstnanci radnice, nýbrž externí dodavatelé, kteří vzešli z výběrových řízení. Celá plocha 230 hektarů je rozdělena do 8 logických celků. Jiná je zeleň v centrální části, jiná je na okrajích a tomu je také přizpůsobena frekvence uklízení a údržby," vysvětluje mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

Právě tato část Prahy je největší z celého hlavního města a udržovat všechny zelené plochy je nadlidský úkon, proto se na Praze 6 rozhodli využívat možnosti MMS zpráv k tomu, aby občané mohli poukazovat na případné nedostatky.

"Jmenuje se to lokální MMSing, jehož pomocí, má-li tedy občan mobilní telefon s fotoaparátem, může jakýkoliv nešvar vyfotit a odeslat ho na příslušnou adresu. Ta je konkrétně mms@praha6.cz. Do týdne je věc buď vyřešena nebo je nějakým způsobem spuštěno řešení. Takže je to velmi akční a operativní způsob, jak řešit nešvary nebo jak napomoci zlepšit něco, co se mi nelíbí v místě, kde žiji," vysvětluje Šalek.

Na místo pak nejpozději do týdne přijedou odpovědní pracovníci a zeleň upraví. A mimochodem, pokud i vy upravujete svou zahradu nebo dvůr, není od věci stejně jako profesionální zahradníci využívat služeb takzvaných biokontejnerů. Odpad se totiž pak odborně zkompostuje a přírodní materiál tak může znovu pomoci přírodě.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu