Bezpečnostní společnost ESET varuje před útoky na přihlašovací údaje k účtům. Jejich počet v posledních měsících vzrostl

Za několik posledních měsíců v Česku přibylo hackerských útoků zaměřených na uživatelská hesla. Upozorňuje na to bezpečnostní společnost ESET. Nejčastěji se tyto škodlivé kódy šíří přes e-mailové zprávy jako běžná příloha s příponou exe. Po otevření takové přílohy se pak spustí škodlivý kód.

„Při spuštění takového malwaru ten škodlivý kód dokáže v řádech maximálně několika vteřin odcizit velké množství přihlašovacích údajů,“ uvedl Jakub Souček ze společnosti ESET, která se specializuje na digitální bezpečnost.

Lidé by proto podle něj měli být obezřetní a přílohy v nevyžádaných zprávách od cizích odesílatelů neotevírat. „Tyto podvodné zprávy často využívají faktor takové té přehnané urgence ve snaze působit, že i zkušený uživatel bude jednat zbrkle.“

Zabezpečení účtů podle Jakuba Součka zvýší taky nastavení silných hesel. Lidé by je navíc neměli opakovat u různých účtů, a při přihlašování používat vícefaktorové ověření.

Spustit audio

Související