Anežka Česká, Náhrdelník a teď i Zločiny Velké Prahy. Tajemná českodubská vila láká filmaře

Vydejte se s námi do Podještědí, konkrétně do Blaschkovy vily v Českém Dubu. Nedávno se tam točil jeden z dílů oblíbeného televizního seriálu Zločiny Velké Prahy. O natáčení tak trochu obklopené tajemnem se zajímala redaktorka Ivana Bernáthová.

Hala s historickým schodištěm se přeměnila v salón rodiny řezníka Karla Škopka

Statisíce diváků teď každou neděli večer sledují v České televizi historický kriminální seriál Zločiny Velké Prahy. Zavádí nás do roku 1922 a v hlavních rolích září Jaroslav Plesl, Jiří Langmajer a Denis Šafařík. A možná jste si ve čtvrtém dílu všimli, stejně jako naše redaktorka Ivana Bernáthová, že v seriálu hraje i známá Blaschkova vila v Českém Dubu. Ve vile sídlí Podještědské muzeum, které nabídlo televiznímu štábu k natáčení honosnou halu se schodištěm a také garáž, co se na jeden den přeměnila na řeznictví.

V epizodě Nedohraná etuda vyšetřují obvodní inspektor Rudolf Havlík v podání Jiřího Langmajera a agent Martin Nováček, kterého ztvárňuje Denis Šafařík, podezřelého řezníka Karla Škopka a jeho ženu. Scénka trvá v seriálu jen pár minut, natáčení ve vile ale zabralo podle Denise Šafaříka celý den. A jak připomněl Jiří Šrýtr, jeden z obrazů se „jel“ natřikrát. Záběr totiž kazily neobvyklé zvuky.

Mohly to být vrzající vitráže, nebo také mysteriózní klíčník, bývalý správce vily, o kterém lidé, kteří ve vile přespávali, vyprávějí spoustu zkazek. Denis se ale ve vile nebál. Blaschkova vila, kterou navrhl vídeňský architekt Wilhelm Klingenber, podle něj skvěle evokovala dobu, ve které se Zločiny velké Prahy odehrávají.

Blaschkova vila je filmaři oblíbené místo

Ve vile se natáčelo už mnohokrát. Muzejníci rádi vzpomínají na televizní seriál Náhrdelník s Libuší Šafránkovou a Josefem Abrhámem v hlavních rolích a rovněž na natáčení soutěže O poklad Anežky české s Markem Ebenem.

Pokud si chcete připomenout, jak vypadala českodubská vila jako sídlo řezníka a uzenáře Škopka, můžete se podívat na webu České televize.

Spustit audio

Související