Autoškola. Absurdní komedie z Brna o závěrečné jízdě, která se vymkla kontrole

Osmnáctiletého žáka oboru automechanik Romana Vánočku čeká poslední pokus v autoškole. Pokud ani tentokrát nezvládne praktickou zkoušku z řízení, může se rozloučit s řidičským průkazem – a možná i se střední školou, protože co by to bylo za automechanika bez řidičáku?

A co na to řekne jeho otec – řidič z povolání? Roman se hroutí. A co teprve, když zjistí, že jeho řidičskou způsobilost bude hodnotit komisař Milan, obávaný perfekcionista a podivín, který se den před zkouškou dozvěděl nečekané novinky, jež mu obrátily život vzhůru nohama. Když Roman usedne za volant, netuší, že jeho poslední pokus chápe Milan v až příliš doslovném slova smyslu…

Účinkují: Petr Kubes, Roman Nevěčný, Jakub Svojanovský, Jiří Miroslav Valůšek, Michal Bumbálek, Igor Dostálek, Kateřina Jebavá, Jana Štvrtecká, Ondřej Dvořáček, Josef Kostka, Martin Leiský, Kanwar Šulc, Andrea Tesařová
Napsal: Josef Nosál
Dramaturgie: Eva Schulzová
Zvukový mistr: Peter Javorka
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 1. 5. 2024
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Původní rozhlasovou hru Autoškola napsal Josef Nosál, student 1. ročníku navazujícího magisterského studia v Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU, původně jako seminární práci v předmětu Tvorba rozhlasové hry. Autor na ní pracoval pod vedením pedagožky a dramaturgyně Evy Schulzové. Hru by bylo možné označit jako absurdní komedii, generační výpověď či road story o jedné závěrečné jízdě v autoškole, která se zcela vymkla kontrole. Auto s Romanem, instruktorem Milanem a další uchazečkou o řidičské oprávnění se řítí ulicemi Brna a do dialogů a situací proniká atmosféra tohoto svérázného moravského města a jeho specifický humor.

Josef Nosál je autorem dalších úspěšných textů, například jeho monodrama Musí to být zvítězilo v soutěži Havlovské aktovky 2021/2022, pořádané Divadelní fakultou JAMU ve spolupráci s The Václav Havel Library Foundation v New Yorku; divadelní hra Vysavač obsadila v ročníku 2023/2024 3. místo. Český rozhlas Brno odvysílal jeho rozhlasový dokument o CrossFitu (2023). Autoškola je jeho rozhlasovým dramatickým debutem.

autor: Eva Schulzová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.