Zvýšení parkovného v centru řidiče do parkovacích domů nenalákalo. Brno přineslo navíc 300 tisíc

Brněnští strážníci od února začali naplno kontrolovat noční parkování v centru města. Řidiči za něj od Nového roku zaplatí nově 30 korun za hodinu.

V lednu byli strážníci benevolentní. Po konci jarních prázdnin na jižní Moravě, už ale odstavená auta bez parkovacích lístků netolerují.

Řidiči si podle nich na placení za prvních pár týdnů zvykli a pokut ubývá. Ve zpoplatněném území, které je vymezené ulicemi Koliště, Husova a Nádražní, teď týdně strážníci vypíšou asi devadesát upozornění na spáchání dopravního přestupku.

To je asi dvakrát méně než před měsícem. Tehdy ale pokuty neudělovali, zato teď neplatícím hrozí pokuta až dva tisíce korun.

„Za poslední týden jsme tady zaznamenali 264 dopravních přestupků, z toho přibližně devadesátku v noci. To číslo klesá, v jedné ulici najdeme zpravidla okolo sedmi aut, která nemají uhrazeno stání. Na přelomu ledna a února to bylo i dvacet aut,“ potvrzuje mluvčí městské policie Jakub Ghanem, že lidé už si na nový systém zvykli.

Lidé parkují raději na ulici navzdory zvýšení

Vedení města chtěla zvýšením parkovného na ulici přimět řidiče, aby více využívali parkovacích domů v centru. To se ale zatím příliš nedaří.

Například v parkovacím domě u Janáčkova divadla zaparkovalo před rokem v lednu průměrně denně 240 řidičů, v letošním roce jen o pět víc.

Zvýšení parkovného ze třiceti na šedesát korun na hodinu se ale projevilo na vybraném parkovném. Městský podnik Brněnské komunikace z parkovacích automatů v centru města vybral v lednu celkem přes dva miliony korun, což představuje ve srovnání s loňským lednem zvýšení o více než 300 tisíc korun.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio

Související