Zvyk kladení peřinek na hroby dětí a svobodných lidí v Ratíškovicích pomalu mizí

V Ratíškovicích na Hodonínsku mají na Dušičky netradiční zvyk. Na hroby dětí a svobodných pokládají tamní lidé ručně vyráběné peřinky.

V Ratíškovicích na Hodonínsku nosí lidé na místní hřbitov ručně vyráběné peřinky. U náhrobků je mají ti, kteří zemřeli v dětství nebo za svobodna.

Peřinka může mít různý tvar. Nejčastěji je vyrobená z bílého krepového papíru. Zvyk býval v obci rozšířený, ale postupně upadá, přiznávají místní.

Sedmaosmdesátiletá Anna Kotásková tento zvyk udržuje i nadále. Podušky se zdobným řaseným okrajem vyrábí čtvercové i oválné, vycpává je plstí. Pak vždy v období okolí Dušiček odnese na rodinný hrob. Jejich výrobě se věnuje už přes šedesát let.

Peřinka umístěná na jednom z hrobů - dívčí varianta.

„Na tomto hrobě vidíte peřinku, kterou měl i při pohřbu tragicky zahynulý svobodný chlapec. Po tom se to schová a na Dušičky zase znovu. Děvčica ta mívá takovou ohrádku zelenou, co je symbolem nevěsty a ženicha je zase pérko,“ vysvětluje symboliku Marie Bardůnová.

Peřinka umístěná na jednom z hrobů - chlapecká varianta.

Redaktorka na hřbitově v Ratíškovicích našla dvě peřinky. Jednu dívčí a jednu chlapeckou. Bývalo jich ale mnohem víc.

„Třeba tady, když se podíváme, zemřela pětiletá holčička na leukémii, a každý rok tu vždycky měla peřinku. Ale bohužel její maminka už zemřela a asi to nebude mít kdo dělat,“ konstatuje Bardůnová.

Zájem o tento zvyk podle místních postupně upadá, mladí lidé už k tradici nemají vztah. Peřinky na hrobech zůstanou do konce listopadu anebo do prvního sněhu.

autor: Dominika Cardová
Spustit audio